VIJESTI

MUP RS podnio izvještaj protiv Orića, advokatica Čović smatra da Okružno tužilaštvo u Bijeljini nije nadležno

Potvrdio Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS

E. Ma.

30.9.2016

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je Centar javne bezbjednosti Bijeljina podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu Bijeljina protiv Nasera Orića za izvršenje krivičnih dijela ubistava, silovanja, pljački uglavnom nad pripadnicima bošnjačkog naroda za vrijeme proteklog rata na području Srebrenice.

- Izvještaj je podnesen na osnovu istrage koju je CJB Bijeljina proveo u saradnji sa Okružnim tužilaštvom Bijeljina odnosno na osnovu saznanja i izjava svjedoka u istrazi - kazao je Lukač.

On nije želio da iznosi detalje izvještaja, ali je rekao da se, između ostalog ratnom komandantu Srebrenice stavlja na teret da je naredio ubistvo i jednog oficira JNA koji je bošnjačke nacionalnosti. Navodno se oficir stavljao Oriću na raspolaganje, ali je on u njemu vidio konkurenciju, smatra Lukač.

Kontaktirali smo Orićevu advokaticu Lejlu Čović koja je rekla da je putem medija saznala za ovaj izvještaj, a nije joj jasno kako Okružno tužilaštvo Bijeljina ima nadležnosti u ovom slučaju.

- Čudi me da se radi o događajima koji su se dešavali na području slobodne teritoriji Srebrenice u periodu od 1992.do 1995. godine, a da Okružno tužilaštvo u Bijeljini može imati nadležnost u takvim situacijama - kazala je Čović za Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.