VIJESTI

Inzko: Važno je da građani nastavljaju igrati aktivnu ulogu u oblikovanju vlastite budućnosti

Visoki predstavnik u BiH nakon lokalnih izbora

E. Ma.

3.10.2016

Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je činjenicu da su građani BiH preuzeli aktivnu ulogu u demokratskom procesu i ostvarili svoje pravo da glasuju na lokalnim izborima u nedjelju.

- Izlaznost manja od 55 posto donekle je razočaravajuća. Ali,važno je da građani nastavljaju igrati aktivnu ulogu u oblikovanju vlastite budućnosti, odlučujući o tome tko će ih predstavljati u lokalnim zajednicama u sljedeće četiri godine - rekao je Inzko.

Komentirajući probleme u općini Stolac, uključujući i nasilne incidente, visoki predstavnik je najoštrije osudio takav razvoj događaja.

- Očekujem od svih relevantnih institucija da provedu punu istragu i aktere dovedu pred lice pravde. Ono što se dogodilo u Stocu je sramota koja utječe na sve, ne samo na one koji su izravno uključeni. To se ne može tolerirati u jednom demokratskom društvu koje teži prigrliti evropske vrijednosti - kazao je on.

Visoki predstavnik također je komentirao činjenicu da su građani Mostara još jednom bili lišeni osnovnog prava izbora svojih lokalnih predstavnika.

- Vodeće političke stranke u Mostaru snose odgovornost za ovo cinično i sramotno nepoštivanje građana Mostara. Njihova je obveza pronaći rješenje za Mostar. Moraju ga naći, jer ovo pitanje neće samo od sebe nestati - istakao je Inzko.

Obraćajući se građanima i izabranim zvaničnicima, visoki predstavnik Inzko je poručio da kada budu poznati kompletni rezultati i kada ih Centralna izborna komisija potvrdi, oni koji su izabrani trebaju prije svega služiti građanima i njihovim interesima.

- Moraju imati na umu ko ih je izabrao i ko ih može smijeniti u slučaju da ne obavljaju svoj posao. Istodobno, građanski angažman ne prestaje samim činom glasovanja. Komunicirajte sa svojim izabranim liderima. Neka znaju koja su to pitanja važna vama i vašoj zajednici, i što od njih očekujete. To je vaše pravo - rekao je Inzko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.