VIJESTI

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv sedam osoba za ratni zločin u Zaklopači

Saopćenje za javnost

Redakcija

6.10.2016

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radomira Pantića, rođenog 06.01.1964. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije, Blagoja Vojvodića, rođenog 27.09.1962. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije, Branka Jolovića, rođenog 04.09.1957. godine u Milićima, državljanina BiH, Milomira Miloševića, rođenog 22.07.1961. godine u Vlasenici, državljanina BiH, Nenada Vukotića, rođenog 02.05.1960. godine u Milićima, državljanina BiH, Nikole Lošića zvanog Niđo, rođenog 28.01.1965. godine u Milićima, državljanina BiH i Čede Bogičevića, rođenog 04.03.1971. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije.

Optuženi se terete, da su u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih struktura VRS, u proljeće 1992. godine počinili ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Zaklopača, općina Milići.

Zločin za koji se optuženi terete počinjen je 16.05.1992. godine, prilikom organiziranog vojnog i policijskog napada na selo Zaklopača, kada je u njihovim domovima, dvorištima i okolnim objektima, ubijeno najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo žena, djece i staraca (u napadu je ubijeno 11 djece starosti od 4 do 12 godina), koji su ostavljeni na mjestima ubistva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje leševa i ukopavanje u masovne grobnice.

Optuženi se terete da su lično i direktno, naoružani automatskim i drugim oružjem, učestvovali u ubistvima žrtava koje su ubijane pojedinačno i u manjim grupama, na više lokacija u selu, te se terete kao direktni počinitelji zločina.

Za žrtvama se tragalo duže od 10 godina, da bi u masovnoj grobnici, 2004. godine, bio otkriven i identificiran najveći broj žrtava, te su do danas identificirani posmrtni ostaci 54 žrtve dok se za ostalima još uvijek traga.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo je dugu i temeljitu istragu u rasvjetljavanju ovog zločina, tokom koje su prikupljeni dokazi o odgovornosti osumnjičenih za ovaj zločin, jedan od najtežih zločina počinjenih u tom dijelu BiH.

Istraga u ovom predmetu bila je vrlo složena, jer je veliki broj članova porodica oštećenih, raseljen diljem BiH i svijeta i nikada se nisu vratili u mjesto prijeratnog prebivališta.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH, a navode optužnice, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 110 svjedoka i vještaka, među kojima su predstavnici žrtava, kao i svjedoci koji će svjedočiti uz mjere zaštite. Uz optužnicu je priloženo više od 1.100 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.