VIJESTI

Skočile cijene dionica "Bosnalijeka" sa 14,73 KM na 15,51 KM

Uslijed nadmetanja više kupaca

A. Du.

6.10.2016

Brokerska kuća “VGT Broker” iz Visokog, zastupnik kupca udjela "Bosnalijeka" na današnjoj vanrednoj aukciji gdje je prodati kapital Vlade FBiH, pismeno se obratio Sarajevskoj berzi sa zahtjevom da se zaustavi saldiranje aukcije i provedu istražne radnje u vezi s neregularnostima kod sklopljene transkacije!

Kako saznaje “Avaz”, ova brokerska kuća u ime svog klijenta zahtjeva da se istraži da li kupovni nalog klijenta koji je kupio dionice na aukciji ispunjava uslove iz Pravila Sarajevske berze.

Ova se brokerska kuća, naime, pozvala na pravila Sarajevske berze, tačnije član 92. stav 1 gdje se navodi:

- Nalozi klijenata za trgovanje koje član Berze izvršava moraju prije izvršenja biti u potpunosti pokriveni s obzirom na cijenu i količinu, bez obzira da li se radi o nalozima za kupovinu ili za prodaju.

Pojašnjavaju da provjera pokrivenosti podrazumijeva I to da li je klijent uplati avans, u skladu sa propisima Komisije za vrijednosne papire, na namjenski račun brokerske kuće.

Inače, danas je na Sarajevskoj berzi obavljena aukcija dionica Bosnalijeka od 19,25 posto koje su bile u vlasništvu Vlade FBiH. Početna cijena dionice iznosila je 14,73 KM, ali je došlo do nadmetanja više kupaca, pa su dionice prodate po većoj cijeni od 15,51 KM. Sve dionice (1.507.724) su prodate u paketu.

Iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine saopćeno je da je na današnjoj vanrednoj aukciji na Sarajevskoj berzi prodat njen vlasnički udio u kompaniji „Bosnalijek“ u iznosu od 19,25 posto, što je ukupno 1.507.724 dionice.

Na aukciji se nadmetalo više ponuđača, a postignuta je cijena od 15,51 konvertibilnu marku za jednu dionicu, što je više od prvobitno tražene. Na ovaj način prikupljena  su sredstva u visini od 23.384.799,24 konvertibilnih maraka.

Obzirom na to da je Vlada Federacije BiH imala manjinski udjel u vlasništvu ove kompanije, a samim tim nije imala svoje predstavnike niti u Nadzornom odboru, niti u upravi i nije imala ni mogućnost u odlučivanju, donesena je odluka o prodaji ovog manjinskog udjela.

Kupac državnog udjela u vlasništvu ove kompanije za sada Vladi Federacije BiH nije poznat.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.