VIJESTI

Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržava seoski i planinski turizam

Budućnost turizma

Fena

8.10.2016

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dva miliona KM koje je davalo kao poticaj za izgradnju hotela s četiri i pet zvjezdica preusmjerilo je na razvoj seoskog i planinskog turizma kao i poboljšanje biciklističkih i drugih staza. 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo smatra da je to budućnost turizma.

Ona je kazala da ta sredstva nisu dovoljna, ali da je to nova politika Ministarstva i da će se u budućnosti baviti time.

Na istom planu počela je saradnja sa susjednim državama, Srbijom i Hrvatskom.

- To su regionalni projekti. Pravimo regionalne ceste, takva je "Via dinarica", "Ceste meda", "Ceste soli", "Putevi Valtera", biciklističke staze koje bi povezivale glavne gradove - istakla je Đapo.

Najavila je da će Projekt "Putevi Valtera" uskoro biti predstavljen u Šangaju. S obzirom na to da je film "Valter brani Sarajevo" popularan u Kini smatra da će kineskim turistima biti zanimljivo posjetiti lokacije gdje je sniman, u BiH i u Srbiji.

S takvim projektima, najavljuje, Ministarstvo će aplicirati ka evropskim fondovima, ali ističe da se i bh. institucije trebaju odazvati.

Osim razvoja seoskog i planinskog turizma i saradnje s drugim državama Đapo naglašava da je neophodna i edukacija ljudi koji rade u sektoru turizma, takvi su, pored ostalih, vrhunski kuhari i ugostitelji.

- U vezi s edukacijom vrhunskog kadra, plan je da osnujemo centre kompetencije, ali tu nam je osim institucija potreban odziv privatnog sektora - dodaje Đapo.

Kaže da privatni sektor stidljivo ulazi u oblast turizma, iako veći dio razvoja sektora stoji na njima, a ne na nadležnim institucijama čiji je posao da napravi zakonski okvir.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma trenutno radi na novom zakonu o turizmu, koji su pustili u proceduru.

Đapo podsjeća da godinu i po u FBiH nema zakona o turističkim zajednicama jer je proglašen neustavnim.

- Samim tim dolazilo je do manje uplate boravišne takse. Novim zakonom regulisat ćemo razne turističke djelatnosti, među njima i osnivanje turističkih zajednica - navodi ministrica.

Osim toga, najavljuje, uskoro će poslati i zakon o boravišnoj taksi, a nakon toga početi raditi na novom zakonu o ugostiteljstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.