VIJESTI

Bosanski Šamac: Neplaćanjem vodne naknade oštetio budžet RS-a za 176.504 KM

Policija podnijela izvještaj tužilaštvu

Fena

1.11.2016

Policija u Doboju podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv M.J. s područja općine Bosanski Šamac, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi i oštetio budžet RS-a za 176.504,95 KM.

Osumnjičeni M.J. je kao odgovorna osoba privrednog društva "Bau-prom“ d.o.o. Šamac, u namjeri da navedenom subjektu privrednog poslovanja pribavi protivpravnu imovinsku korist, od jula 2010. do kraja aprila ove godine vršio eksploataciju prirodnog šljunka i pijeska iz vodotoka rijeke Bosne na području općina Šamac i Modriča, koji je u navedenom periodu prodao domaćim i stranim kupcima u ukupnoj količini od 155.857,97 m3.

U izvještajima o količinama eksploatisanog šljunka i pijeska Javnoj ustanovi "Vode Srpske“ Bijeljina, M.J. je prijavio samo količinu šljunka i pijeska eksploatisanog u 2011. godini, dok razliku između ukupno prodatih i prijavljenih količina izvađenog šljunka i pijeska od 118.670,00 m3 nije prijavio, nije obračunao ni uplatio vodnu naknadu, a što je bio dužan prema Uredbi o načinu, postupku, rokovima obračunavanja, plaćanju i odgađanju plaćanja posebnih vodnih naknada.

Prijavljivanjem neistinitih podataka o količini izvađenog prirodnog šljunka i pijeska, M.J. je neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, te nije izvršio zakonsku obavezu plaćanja vodne naknade, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske u ukupnom iznosu od 176.504,95 KM.

Za navedeni iznos oštetio je budžet Republike Srpske, a za privredno društvo "Bau-prom“ d.o.o. Šamac ostvario protivpravnu imovinsku korist, saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.