VIJESTI

Mektić o tvrdnjama da je BiH vehabijski centar: Ne znam da takav izvještaj SIPA-e uopće postoji

Ministar sigurnosti BiH o navodima "Večernjeg lista" za Avaz.ba

E. MASLO

5.12.2016

BiH je zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su IDIL i Al Kaida rapidno raste, piše zagrebački "Večernji list" koji je temtatizirao ovo pitanje nakon izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o BiH kao najvećoj prijetnji Hrvatske.

Kako se navodi u tekstu, zapadne obavještajne sužbe već duže vrijeme upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH, tražeći od političara u BiH da pod hitno nešto preduzmu da bi iskorijenili taj opasan fenomen.

Pozivajući se na izvještaj Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, list navodi da je "religijski ekstremizam vehabističko-selefističke provenijencije u BiH institucionalno prisutan, unutar i izvan islamske zajednice koja i dalje njeguje finansijske odnose s Arapima i ćuti na sve vehabističko-selefističke aktivnosti".

Ova šutnja i popuštanje Islamske zajednice pomaže ukorjenjivanju selefizma u društvu, pa i u samoj Islamskoj zajednici.

Kao jedna od žarišnih tačaka vehabijskog djelovanja u Sarajevu pominje se džamija kralja Fahda čijeg imama Nezima Halilovića smatraju neslužbenim vehabijskim emirom.

sipa

Naslovnica "Večernjeg lista"

U izvještaju SIPA-e, navodi se u tekstu, pominje se i hotel "Terme" Ilidža, kao mjesto u koje posljednjih godina na rehabilitaciju dolaze ranjenici iz Libije, kao i tržište nekretninama, odnosno kupovina i preprodaja zemljišta u okolini Sarajeva šeicima iz Saudijske Arabije, Emirata, Katara i Kuvajta.

- Poslove s nekretninama i građevinsku operativu koja gradi kuće i turističke komplekse oko Sarajeva uglavnom vode pripadnici i simpatizeri vehabizma - piše "Večernji list.

U povodu ovoga kontaktirali smo i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je rekao da još nema potvrđenu informaciju da ovaj izvještaj SIPA uopće postoji.

- Dao sam zadužena i još  je u toku prikupljanje informacija o navodima iz teksta. Oni se pozivaju na neki izvještaj SIPA-e, a meni nije poznato da taj izvještaj uopće postoji. Sačekao bih dok ne dobijem sve informacije pa se onda oglasio o tome. Trebamo da provjerimo još neke činjenice - rekao je ministar Mektić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.