VIJESTI

Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obilježen u Washingtonu

U svečanoj sali Ambasade Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama

Fena

15.12.2016

U svečanoj sali Ambasade Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama upriličen je prijem povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prijemu je prisustvovao veći broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života, predstavnici State Departmenta, Pentagona, Nacionalne garde Marylanda, zatim ambasadori, šefovi vojnih delegacija te predstavnici univerziteta i ustanova koje se bave pitanjima sigurnosti i vojnih doktrina.

General Walter Lord - bivši komandant NATO štaba u BiH te general Sean Casey predvodili su delegacije Pentagona i Nacionalne garde Marylanda i u pozdravnom obraćanju naglasili uspjeh i važnost reforme odbrane u Bosni i Hercegovini kako s političkog tako i sa sigurnosnog aspekta, iznoseći niz veoma pozitivnih ocjena o saradnji s Oružanim snagama BiH, podvlačeći važnost i ulogu OS BIH u mirovnim misijama.

Čestitku povodom Dana Oružanih snaga uputio je ministar odbrane SAD-a Ashton Carter, a prijem su svojim prisustvom uveličali nekadašnji najviši diplomatski predstavnici SAD u BiH - ambasadori Richard Kauzlarich, Clifford Bond, Robert Beecroft, Raffi Gregorian, Lawrence Butler, itd. U ime Crne Gore, Hrvatske i Srbije prijemu su prisustvovali ambasadori u SAD - Nebojša Kaluđerović, Joško Paro i Đerđ Matković. Šefovi vojnih misija u Washingtonu izrazili su najbolje želje za Dan OS i podršku oružanim sngama BiH na putu prema euroatlantskim integracijama.

Ambasador Haris Hrle i šef vojnog izaslanstva brigadir Davorin Vučić zahvalili su se prije svega vladi Sjedinjenih Država na kontinuiranoj podršci tokom reforme odbrane.

Ambasador Hrle je istakao “politički i društveni značaj najuspješnije reforme koja je provedena u BiH”.

- Svijet se ubrzano mijenja, Bosna i Hercegovina je spremna prihvatiti novi ritam i ispuniti svoje obaveze na putu prema EU i NATO - kazao je ambasador Hrle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.