VIJESTI

Potvrđena optužnica protiv Eseda Radeljaša i Damira Hadžića

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio

Redakcija

27.12.2016

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je optužnicu protiv Eseda Radeljaša, Jasmine Horo, Nedžada Kapetanovića, Jusufa Čauševića i Damira Hadžića, potvrdili su u Sudu.

Oni se, kako su ranije naveli iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, terete da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad, se tereti da je Radeljašu nezakonito omugućio isplatu više od milion maraka iz budžeta Općine za zemljište, koje je on 2006. godine platio Općini 51.340 KM.

Uz optužnicu je Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora Radeljašu zbog opasnosti od ponavljanja djela, a za Hadžića i Horo zbog bojazni da bi mogli utjecati na svjedoke i prikrivati dokaze. Odluku o prijedlogu Tužilaštva, kako su pojasnili u Sudu, naknadno će donijeti Vijeće Kantonalnog suda.

Radeljaša optužnica tereti za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekivanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara, a ostale za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, dok se Horo tereti i za pranje novca, prenosi BIRN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.