VIJESTI

Svako treće domaćinstvo u BiH ima oružje

Prema podacima UNDP-a, građani imaju 1,1 milion komada naoružanja

A. Mi.

9.1.2017

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona ponovo su intenzivirali kampanju „Izaberi život bez oružja“, a, kako nam je rekao portparol MUP-a SBK Rusmir Prohan, građani se redovno odazivaju.

Prema najnovijim podacima MUP-a SBK, dobrovoljno su predate dvije ručne bombe, plinski pištolj, automatska puška i 60 komada metaka različitog kalibra. Nakon provjere njegove ispravnosti, oružje će biti uništeno, a ako bude riječ o nekim historijskim primjercima, bit će predato muzeju.

rusmir-prohan3

Prohan: Poboljšana sigurnost

U prethodne dvije godine MUP SBK bilježi dobre rezultate. Prikupljeno je 50 do 60 automatskih lovačkih pušaka i pištolja na godišnjem nivou.

- To je otprilike 50 do 60 krivičnih djela koja su se mogla izvršiti, a ovime smo to spriječili i poboljšali sigurnost građana - kazao je Prohan.

I u Kantonu Sarajevo aktuelna je akcija „Žetva“, a kako ističu iz MUP-a KS, akcija je stalno otvorena i građani mogu donijeti bilo kakvo oružje i predati ga bez sankcija. U protekloj godini u ovoj kampanji prikupljena je veća količina oružja.
 
- Važno je probuditi svijest kod građana, da shvate da je nelegalno oružje velika opasnost - kazao je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

 

nefic-ubistvo

Nefić: Probuditi svijest

Iz ureda UNDP-a u BiH, koji se bavi ovim pitanjem, navode da se u posjedu civila u BiH nalazi oko 1,1 milion komada naoružanja, što znači da svako treće domaćinstvo posjeduje neku vrstu oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.