VIJESTI

SDA u klin, HDZ u ploču, šta dalje?

Nakon propalog sastanka u Predsjedništvu BiH

A. DUČIĆ

2.2.2017

Prekjučerašnji propali sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, predvođenih liderima ovih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, koji je održan u Predsjedništvu BiH, na površinu je izbacio pitanje kako ove dvije stranke kane dalje koalirati i donositi važne reformske odluke na oba nivoa vlasti.

Šture informacije s ovog sastanka o tome da SDA i HDZ nisu približili stavove o izmjenama Ustava i Izbornog zakona kroz provedbe presuda "Sejdić-Finci", ali i odluke u slučaju Mostara te apelacije Bože Ljubića, predstavljaju tek dio nepremostivih prepreka između dvije stranke.

Zajednički jezik

Sudeći prema izjavama Izetbegovića, očito nema zajedničkog jezika o pitanjima koja treba rješavati na državnom nivou, a postavlja se pitanje i šta je s federalnim nivoom. Za danas planirane sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojima se treba glasati o zakonima o penzijskom sistemu, o osiguranju, te amandmani na Prostorni plan radi gradnje autoputa, pokazat će u kojem će se pravcu stvari dalje odvijati.

osmanovic-ismet1mk

Osmanović: Blokade u Domu naroda FBiH

Kada je riječ o federalnom nivou, pravi test za ove koalicione partnere predstavljaju još neusvojeni zakon o igrama na sreću te niz rješenja iz oblasti poljoprivrede i sektora za boračka pitanja. Šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Ismet Osmanović kaže za naš list da razgovori o promjenama Izbornog zakona ne bi trebali otežavati rad koalicije na federalnom nivou.

 - Sva tri partnera trebaju raditi hladne glave, bez nekog iskakanja. Nametanje tema poput federalizacije nije nešto o čemu SDA želi razgovarati. Etničke podjele su prošlost - kaže Osmanović.

Tvrdi da trenutno Predstavnički dom ima bolju prohodnost zakona od Doma naroda.

- Bojim se da se u Domu naroda žele nametnuti neki procesi i da to ima neku svoju političku pozadinu. Volio bih da nisam u pravu - kaže Osmanović.

Na naše pozive jučer nisu odgovarali šefovi klubova HDZ-a i hrvatskog naroda u oba doma Parlamenta FBiH Jozo Bagarić i Tomislav Martinović, kao ni predsjednik FBiH Marinko Čavara. Šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović u izjavi za "Avaz" žali što nisu približeni stavovi na prekjučerašnjem sastanku, kazavši kako, „da ove vrste reformi nisu potrebne, ne bi se ni spominjale u prijedlogu rezolucije Evropskog parlamenta".

Upitan napredak

- Ako je ovakvo stanje zadovoljavajuće, onda reforme nisu nužne. No, čini mi se da se nužnim reformama smatra samo ono što učvršćuje neravnopravnost, majoriziranje i trasiranje puta za još viši stupanj centraliziranja države. Bojim se onda da nam je budućnost stabiliziranja odnosa i napretka upitna - kaže Lovrinović.

nikola-lovrinovic34

Lovrinović: Budućnost stabilizacije odnosa upitna

Njegov kolega iz Kluba Predrag Kožul potcrtava da je HNS zacrtao jasan cilj, a to su, u prvom redu, izmjene Izbornog zakona.

predrag-kozul-1

Kožul: Završiti posao  uvezi s Izbornim zakonom

- Taj posao trebalo bi što prije završiti. Ali, svako to tumači iz svog kuta - kazao je Kožul.

Fazlić: Otkud sada federalizacija

Šef Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH Amir Fazlić kaže za "Avaz" da praksa pokazuje da uvijek na početku razgovora o određenim temama ne bude približenih stavova.

amir-fazlic123

Fazlić: Baviti se ekonomskim pitanjima 

- Potrebno je i dalje približavati stavove. Ali, ako se otvaraju pitanja promjena Ustava u smislu federalizacije, to može biti jedino u okviru cijele BiH, a nikako kako to Čović hoće ili kako se to želi nametnuti. Mi se moramo prvenstveno baviti ekonomskim temama, rješavanjem Upitnika, pa me zaista iznenađuje da je sada došla aktivnost HDZ-a u vezi s federalizacijom - kaže Fazlić.

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.