VIJESTI

Prihvaćen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

Autor:S.D.

14.2.2017

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH prihvatila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, u drugom čitanju čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedovi.

Cilj ovog zakona jeste izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja.

Naime, policajci u državnim sigurnosnim agencijama imaju najniže plaće, pa čak manje nego neki u kantonalnim MUP-ovima.

Komisija je prihvatila amandman Mirsada Isakovića, poslanika SBB-a i člana Komisije da se plaće izjednače i za pripadnike Sudske policije BiH, jer Mehmedovićev prijedlog obuhvata izjednačavanje plaća za pripadnike SIPA-, Grabične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Međutim, Komisija je ocijenila da Isakovićev amandman podrazunijeva izmjenu samog teksta zakona, a ne odnosi se na član koji je u proceduri izmjena,te je uz takvo obrazlozenje odbijen.
Zakona koji podrazumijeva izjednacavanje plaća policijskim sluzbenicima na državnom nivou izjasnjavat ce se i Predstavnički dom na sjednici zakazanoj za četvrtak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.