VIJESTI

Otvoreno pismo Denisa Bećirovića Ivici Dačiću o pokretanju revizije presude

Poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pisao srbijanskom ministru

Fena

17.2.2017

Poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Bećirović, uputio je otvoreno pismo Ivici Dačiću, ministru vanjskih poslova Republike Srbije, povodom njegovih učestalih prijetnji državi BiH u vezi s njenim neotuđivim pravom da pokrene postupak revizije presude u najvišem sudu UN-a - Internacionalnom sudu pravde u Haagu, u kome ga upozorava da je  vrijeme da prekine neprimjerenu, bezobzirnu i zlonamjernu kampanju protiv države Bosne i Hercegovine.

- Portparoli politike i režima Slobodana Miloševića su posljednji na planeti koji mogu i imaju pravo bilo šta prigovarati državi Bosni i Hercegovini. Još niste utvrdili punu istinu i odgovornost o zločinačkoj jedinici MUP-a Srbije „škorpionima“ koja je brutalno ubijala i snimala ubistva na teritoriji Bosne i Hercegovine. Niste utvrdili ni odgovornost drugih vojnih i policijskih jedinica iz Srbije koje su sijale smrt i pustoš tokom agresije na državu BiH. Niste izvukli ni pouku iz činjenice da ste presudom najvišeg suda Ujedinjenih nacija označeni kao jedina država u Evropi koja je prekršila (po tri osnova odgovornosti) Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Zato, Vas želim pitati, gospodine Dačiću, otkud Vam bilo kakvo pravo da se s takvim teškim hipotekama petljate u unutrašnja pitanja suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine - navodi u pismu Bećirović.

U nastavku dodaje da je vrijeme da pusti na miru državu Bosnu i Hercegovinu i prestane s već viđenom i pogubnom velikosrpskom politikom. Poziva ga da prestane s takvom destruktivnom politikom i zbog građana Srbije kojima, kao i građanima drugih država, trebaju decenije mira nakon što ih je režim Slobodana Miloševića poveo u barbarske i osvajačke ratove protiv njihovih susjeda i komšija.

U svom pismu Bećirović ukazuje na činjenicu da je "na pokretanju postupka revizije presude Internacionalnog suda pravde u Hagu najviše su radili zvaničnici Srbije".

- Nabrojat ću Vam, pored ostalih, 14 razloga koje ste vi, zvaničnici Srbije, dali za reviziju presude:  Niste poštovali cjelinu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kontinuirano ste potkopavali državne organe i institucije BiH, drsko ste negirali presudu Internacionalnog suda pravde iz 2007. godine, nastavili ste politiku poricanja i negiranja planetarno dokazanog genocida, odbili ste u Skupštini Srbije da deklaracijom priznate počinjeni genocid, legalizirali ste zločinački četnički pokret koji je počinio zločine i genocid, javno ste osporavali i negirali konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, otvoreno ste podržavali i ohrabrivali antibosanskohercegovačke i ratnohuškačke izjave i postupke pojedinih političara u bosanskohercegovačkom entitetu RS, niste poštovali načelo suverene jednakosti država članica Ujedinjenih nacija, u Skupštini Srbije usvojili ste „Strategiju očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu“, u kojoj ste zacrtali da se,  kao u najgorim vremenima Slobodana Miloševića, ponovo neovlašteno miješate u unutrašnje odnose suverene države BiH, antidejtonski ste u zvaničnim aktima Skupštine Srbije negirali konačnu arbitražnu presudu u vezi sa statusom Brčko Distrikta BiH, kao najveći vanjskopolitički uspjeh Srbije u 2015. godini proglasili ste zaustavljanje usvajanja Rezolucije o genocidu u Vijeću sigurnosti UN-a čime ste još jednom pokazali da ne poštujete žrtve genocida, i dalje krijete istinu o tome šta je 14. jula 1995. godine Ratko Mladić radio u Beogradu, koga je i o čemu izvještavao i kakve je instrukcije iz Beograda dobivao,  i dalje krijete arhive i zapisnike Vrhovnog savjeta odbrane Savezne republike Jugoslavije. Također, po naređenju učesnika tih sjednica, sa 17 sjednica nije bilo stenografskih zapisa, od kojih je devet održano, prije i poslije  genocida u Srebrenici. Zašto, napokon, ne kažete istinu ko je redigirao zapisnike sa sjedinica - ističe Bećirović.

U nastavku pisma Dačiću poslanik državnog parlamenta BiH naglašava Dačiću "da on nema nikakvo pravo da osporava BiH, da koristi instrumente međunarodnog prava i traži pravdu i istinu u sudu Ujedinjenih nacija".

- Ne trošite energiju na opstruiranje pravde i istine. Puno je bolje da, napokon, zakopate osvajačke snove i hegemonističke politike. Osvijestite se i pomozite ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa za sve ljude bez obzira na to koje su nacije ili vjere. Istina i pravda na tom putu mogu nam biti samo od pomoći - zaključuje u svom pismu dr. Denis Bećirović, a prenosi u svom saopćenju SDPBiH čiji je član.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.