Džaferović: Revizija presude je pitanje broj jedan

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Redakcija

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, smatra da podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu za genocid nije pitanje dnevne politike, nego historijske istine i pitanje pravde.

- Ovo pitanje nadilazi bilo kakve relacije i ono je pitanje broj jedan, da nas buduće generacije ne bi pitale zašto nešto nismo uradili, a mogli smo. To je korištenje mehanizama propisanog međunarodnim pravom - rekao je Džaferović u političkom magazinu ''Otisak''.

Govorio je i o međunarodnoj zajednici čija je uloga, po njegovom mišljenju, počela slabiti od 2006. godine. Istakao je da su slabljenjem uloge međunarodne zajednice počele da jačaju one snage koje imaju drugačiju viziju uređenja i pogleda na BiH.

Uloga Evropske unije, prema riječima Džaferovića, postala je brižnija kada je u pitanju evropski put BiH.

- Nekada su samo postavljali uslove pred nas i govorili dok ne završimo neki od koraka nema dalje. Tada se pojavila britansko-njemačka inicijativa koja je postala inicijativa Evropske unije o nešto brižnijem odnosu prema BiH - rekao je Džaferović.

Dodao je da je BiH na putu ka EU učinila brojne korake počevši od izjave Predsjedništva BiH, Sporazuma o Stabilizaciji i pridrživanju, Reformske agende, mehanizma koordinacije, pa sve do podnošenja kredibilne aplikacije.

Naglasio je da institucije BiH pripremaju odgovore na upitnik.

- BiH je kao zemlja žrtva ratova zapadnog Balkana trebalo da bude odmah primljena u članstvo u EU i NATO. Mi smo bili rame uz rame s Hrvatskom na NATO putu, međutim BiH je stajala u mjestu od 2006. godine - naveo je Džaferović.

U vezi s izmjenama ustavnog uređenja BiH naglasio je da u u BiH nema izbora i drugačijeg rješenja.

- S obzirom da se ne možemo dogovoriti ni oko čega jedino možemo da primjenjujemo ono što imamo, a to je Dejtonski sporazum, sa svim što on znači, a to je demokratija u kojoj će svi narodi biti ravnopravni na svakom pedlju zemlje. Vitalni interes konstitutivnih naroda se štiti kroz domove naroda i to što predstavlja identitetske karakteristike mora da bude zaštićeno od preglasavanja i bilo kakvih utjecaja - kazao je Džaferović.

NA VRH

Podijeli članak na