VIJESTI

Feljton o političkim ubistvima| Tužilac Šljivar 2004. godine: Ramiz Delalić Ćelo svjedoči o ubistvu Ugljena!

Avdić protiv Avdića: Zamršeni mozaik istrage (13)

Redakcija

1.3.2017

O ubistvu drugog čovjeka bošnjačke tajne službe (AID) Nedžada Ugljena bivši sedmičnik Senada Avdića “Slobodna Bosna” (SB) u kontinuitetu je pisao i 2004. i 2005. godine. 

Potvrda na FTV-u 

Zamršeni mozaik postaje sve jasniji tek kada se saznanja iz tog perioda uporede s onim iz ekskluzivnog intervjua ratnog komandanta Ramiza Delalića Ćele koji je za taj list dao uoči svoje smrti, a SB ga objavila nakon njegovog ubistva 2007. godine pod senzacionalnim naslovom: "Završne riječi Ramiza Delalića: Pitao sam Bakira Izetbegovića da li njegov otac Alija zna da je Kemal Ademović od mene naručio ubistvo Nedžada Ugljena!?"

U tom kontekstu je važno posmatrati i navode iz teksta Senada Avdića od 4. novembra 2004. godine pod naslovom: "Bivši čelnici AID-a u panici: Potvrđeno da Ramiz Delalić Ćelo svjedoči o ubistvu Ugljena!"

- Još od trenutka kada je prije dva mjeseca sarajevska policija na Ilidži uhapsila Ramiza Delalića Ćelu i sprovela ga u Zenicu na izdržavanje 8-mjesečne zatvorske kazne, otpočele su medijske špekulacije da će Delalićev boravak u zatvoru biti bogato popunjen i drugim pravosudnim aktivnostima. Jedna od njih je i optužnica koja Delalića tereti za ubistvo "srpskog svata" Nikole Gardovića prvog marta 1992. godine. To se ubrzo pokazalo kao tačno, jer je samo nekoliko dana nakon hapšenja Delalić u Kantonalnom tužilaštvu saslušan o tom zločinu. Nedugo nakon toga mediji, ali i neki pravosudni krugovi, otvorili su novi krug špekulacija: prema njima, Delalić će se nagoditi sa Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu po sljedećem principu: ako ga se oslobodi optužbi za ubistvo Gardovića, spreman je pružiti dragocjene informacije o ubistvu nekadašnjeg zamjenika direktora AID-a Nedžada Ugljena. 

faksimil

Faksimil teksta Senada Avdića od 4. novembra 2004. godine 

Ugljenovo ubistvo također je već osam godina predmet bezuspješne istrage Kantonalnog tužilaštva. Sve ove špekulacije ovih je dana potvrdio i Branko Šljivar, kantonalni tužitelj, koji je gostujući na Federalnoj televiziji kazao da je tačno da je Ramiz Delalić Ćelo Tužilaštvu ponudio neke nove informacije o ubistvu Ugljena, te da će te informacije, zajedno sa svim drugim koje su prikupljene proteklih godina, koristiti za podizanje optužnice protiv naručilaca i počinitelja tog zločina. Šljivar je još dodao kako očekuje da će ta optužnica "biti podignuta vrlo brzo" - piše SB 2004. te ističe: 

- Potvrda tužitelja Šljivara o Delalićevom svjedočenju o ubistvu Ugljena prouzročila je pravu paniku i košmar u redovima bivših čelnika AID-a, koji su posljednjih godina sporadično spominjani kao naručioci Ugljenovog ubistva. Svjedoci tvrde da se panika i strah najlakše mogu prepoznati kod tadašnjih čelnih ljudi. Svi oni znaju šta Ramiz Delalić zna, samo ne znaju šta će i koliko će reći tokom iskaza pred tužiteljima - pisao je Senad Avdić 4. novembra 2004. godine.

U vezi sa posthumno objavljenim Delalićevim intervjuom za SB 2007., u kojem je on do u detalje opisao i svoje susrete sa bivšim šefom AID-a Kemalom Ademovićem i njegovim vozačem Enesom Pandžićem 1996., uoči ubistva Ugljena, te otkrio kako je planirana njegova likvidacija, zanimljivo je vratiti se i na tekst SB-a od 21. jula 2005. godine pod naslovom "Zašto se Kemal Ademović, optužen za ubistvo, brani sa slobode!".

nedzad-ugljen

Ugljen: I 21 godinu od ubistva istraga tapka u mjestu

Tu je, naime, SB prenijela izjavu tadašnjeg kantonalnog tužioca Olega Čavke o saslušanju Ademovića koje je trajalo danima.

Vrijedan podatak

- Osumnjičeni se aktivno brani, iznosi svoje dokaze i sada je teško reći u kojem će pravcu otići i šta će pokazati istraga. Trenutno nema objektivnih razloga za pritvaranje osumnjičenog Ademovića. Sa osumnjičenim navodnim izvršiocem ubistva Enesom Pandžićem ovo tužilaštvo ima stalni kontakt i mislim da će za mjesec dana i on biti saslušan na okolnosti ubistva Nedžada Ugljena - rekao je za SB u julu 2005. tužilac u slučaju “Ugljen” Oleg Čavka. 

faksimil-2

Faksimil teksta SB-a od 21. jula 2005. godine

Kada bi se konačno povela ozbiljna, objektivna i zaista nezavisna istraga, za pravdu bi svakako bio vrijedan i još jedan podatak koji je u istom tom tekstu SB otkrila:

- U obradu predmeta po kojem je Ademović osumnjičen kao nalogodavac ubistva drugog čovjeka nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a uključeni su i načelnik Odjeljenja za organizirani kriminal Federalnog MUP-a Ibrahim Šabanović, glavni analitičar FMUP-a Mirsad Šarić, kantonalni tužioci Relja Peleš i Dubravko Čampara - objavila je SB 2005. 

Pogled iz današnjeg ugla - kako motivi Delalićeve likvidacije postaju sve jasniji 

Iz današnjeg ugla gledano, Avdićev podatak koji je objavio 2005. da je tada u istragu ubistva Nedžada Ugljena bio uključen i tadašnji kantonalni, a sadašnji državni tužilac Dubravko Čampara, zaslužuje posebnu elaboraciju.

Podsjetimo, Čampara je 6. juna prošle godine odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) disciplinski kažnjen zbog dokazanog nedopuštenog ponašanja, koje ne priliči funkciji državnog tužioca, a tiče se njegovih kontakata sa svjedokinjom Azrom Sarić, i u toj komunikaciji skandaloznog vrijeđanja predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Čampara je u tom slučaju priznao krivicu i na osnovu sporazuma o nagodbi sankcioniran je umanjenjem plaće za 30 posto u trajanju od tri mjeseca.   

dubravko-aljosa-campara-i-senad-avdic

Braća Dubravko i Aljoša Čampara na druženju sa Senadom Avdićem: Ko koga i o čemu informira

Azra Sarić je, pak, kako je to, također, izvještavala SB, bila djevojka Ramiza Delalića Ćele 2007. godine, odnosno u vrijeme kada je on ubijen. 

Poznato je već da je tužilac Dubravko Čampara brat aktuelnog federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, obojica su bliski rođaci državnog premijera Denisa Zvizdića, a sva trojica najbliži saradnici Bakira Izetbegovića. A poznato je i to da je Dubravko Čampara, dok je bio kantonalni tužilac, vodio istragu o ubistvu Ramiza Delalića Ćele te isti taj predmet prenio u Tužilaštvo BiH kada je imenovan za državnog tužioca.

U međuvremenu, sedmičnik "Slobodna Bosna" je ugašen, a Senad Avdić i braća Čampara postali su poznati i po zajedničkim druženjima. Avdić je odjednom prestao svoju dugogodišnju medijsku borbu za otkrivanje izvršilaca i nalogodavaca političkih ubistava u BiH, a Čampare, očigledno, "zaboravile" na istragu o ubistvu Ugljena. 

Još očiglednije je kako se istraga o ubistvu Delalića koji je, kako je to svojevremeno pisao Avdić, "previše znao", pokušava preusmjeriti daleko od onih kojima je upravo zbog slučaja "Ugljen" Delalić bio smetnja i prijetnja. 

odluka

Odluka VSTV-a o kazni izrečenoj tužiocu Čampari 

Stoga nije suvišno još jednom podsjetiti i na detalje - koje smo prenijeli u našim prošlosedmičnim dijelovima feljtona - kako je rahmetli Delalić u ekskluzivnom intervjuu koji je SB objavila nakon njegovog ubistva 2007., detaljno svjedočio o podzemnim tokovima bošnjačke državne policijske i parapolicijske scene i tome kako su ga vrbovali da likvidira Nedžada Ugljena, zamjenika direktora AID-a. Na direktno pitanje urednika SB-a Senada Avdića: "Kakav je Vaš utisak, je li Bakir Izetbegović bio upućen u planiranje Ugljenovog ubistva", Delalić je 2007. eksplicitno odgovorio: "Lično, mislim da je sve znao oko toga!"

(Sutra čitajte najzanimljivije dijelove iz dosjea “Ugljen” koji je SB objavila 2013. godine, dokumentaciji koju je u to vrijeme bilo preuzelo Tužilaštvo BiH i kojem je Delalić samo desetak minuta nakon Ugljenove likvidacije saopćio vijest o zločinu)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.