MUSIC TIME

Muzički spektakl u čast Jonu Lordu nakon Bukurešta i Sofije u srijedu dolazi u Sarajevo

Poslije Skenderije “Concerto” dolazi 24. marta u zagrebačku Cibonu, a 25. marta u Cankarjev dom u Ljubljani

Tomislav Kašljević i Bruce Dickinson. MUSIC TIME

Marketing

20.3.2023

Ususret sarajevskom koncertu, 22. marta u Skenderiji, prenosimo mali dio atmosfere s početka turneje “Jon Lord’s Concerto For Group & Orchestra”, čudesnog projekta koji ravnopravno spaja klasičnu i rock muziku.

U Bukureštu je u srijedu, 15. marta 2023., održan prvi koncert velike “Jon Lord’s Concerto” evropske i južnoameričke turneje posvećene muzici jednog od najutjecajnijih kompozitora i klavijaturista prošlog stoljeća i osnivača legendarne grupe Deep Purple. Bruce Dickinson (Iron Maiden), John O’Hara (Jethro Tull), Tanya O’Callaghan (Whitesnake), Kaitner Z Doka (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey), Bernhard Welz (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey) uz čuvenog dirigenta Paul Manna (Deep Purple, London Symphony Orchestra) i Bucharest Film Orchestra izveli su dvosatnu poslasticu za sve ljubitelje klasične muzike i rocka.


Muzički spektakl u čast Jonu Lordu nakon Bukurešta i Sofije u srijedu dolazi u Sarajevo. MUSIC TIME

Ovacije publike koje su uslijedile na kraju jedinstvene predstave i izvedbe muzičkog remek-djela u kojem se majstorskim umijećem autora i besprijekornom izvedbom muzičara najviše svjetske klase spajaju utjecaji velikih “starih” kompozitora i moderne, popularne umjetnosti, najavile su sjajnu turneju. Proteklog vikenda Sofija je imala zadovoljstvo čak dvije rasprodane večeri zaredom uživati u društvu svjetske muzičke elite, a u srijedu, 22. marta, nakon skoro trideset godina Bruce Dickinson će zapjevati u Sarajevu u dvorani Mirza Delibašić s početkom u 20 sati! 

- Zadnji put kada sam svirao u Sarajevu bila je 1994. godina. Tada se očito još nešto drugo događalo u gradu. Sada, jedina stvar koja će se događati, koja će napraviti mnogo buke u gradu ćemo biti mi s orkestrom koji će svirati pjesme Deep Purplea, moje solo stvari i Tears Of The Dragon, pjesmu uz koju mislim da je vezano dosta ljudi u Sarajevu. Volim vaš grad i radujem se ponovnom dolasku nakon svih ovih godina – rekao je Dikinson poslije koncerta u Bukureštu.


Paul Mann, John O’Hara, Kaitner Z Doka, Bucharest Film Orchestra. MUSIC TIME

Sarajevski koncert, koji organizira Music Time predvođen Tomislavom Kašljevićem, sastoji se od dva dijela. U prvom dijelu izvode se sva tri čina “Concerto For Group And Orchestra” u kojem se ravnomjerno nadmeću orkestar i bend. Nakon kratke pauze počinje drugi dio u kojem se izvode dijelovi drugog Lordovog solo albuma Sarabande, najveći hitovi Deep Purplea: Smoke On The Water, Perfect Strangers, When A Blind Man Cries, Hush, Pictures of Home te orkestralna premijera hitova Brucea Dickinsona, Jerusalem i Teers Of The Dragon. Sve kompozicije sadržavat će potpuni orkestralni aranžman koji će izvesti 74 muzičara Zagrebačke filharmonije. Karte su dostupne u sistemu kupikartu.ba. Nakon Skenderije “Concerto” dolazi 24. marta u zagrebačku Cibonu, a 25. marta u Cankarjev dom u Ljubljani. Evropska turneja završava u češkom Olomoucu i nakon toga seli na južno-američki kontinent.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.