EVO U ČEMU JE RAZLIKA

IQOS nije elektronska cigareta

Nisu ni sve alternative iste, a sigurne su samo one koje su provjerene od nauke

IQOS nije elektronska cigareta. Pixabay

Marketing

21.3.2023

Danas je na tržištu prisutan veliki broj elektonskih uređaja koji predstavljaju bolju alternativu nastavku pušenja cigareta za odrasle pušače. Ipak, nisu ni sve alternative iste, a sigurne su samo one koje su provjerene od nauke.

Osnovne razlike koje među njima postoje su da se dijele na duhanske i bezduhanske proizvode, kao i različite tehnologije na kojima počivaju. Tako s jedne strane postoje duhanski sistemi bazirani na tehnologiji zagrijavanja pravog duhana, od kojih je najpoznatiji IQOS, koji je ujedno i jedini sistem za zagrijavanje duhana koji je Američka agencija za hranu i lijekove svrstala u kategoriju proizvoda modificiranog zdravstvenog rizika. S druge strane, tu su e-cigarete koje funkcioniraju na principu zagrijavanja tečnosti koja može sadržati nikotin.

I dok možda u širokoj populaciji postoji skepsa u ove alternative, nauka je ipak nepodijeljena, i tvrdi da su ovi uređaji bolja opcija od nastavka pušenja, ali samo ako se radi o provjerenim, naučno zasnovanim uređajima i ukoliko u potpunosti pređete na njih. Naravno, najbolja odluka koja se može donijeti je da se u potpunosti ostave cigarete i svi duhanski i nikotinski proizvodi, ali za one koji to ne žele, alternative jesu bolje rješenje.

Najveća prednost uređaja koji zagrijavaju duhan, a ne sagorijevaju je eliminiranje procesa sagorijevanja, čime se eliminira većina štetnih i potencijalno štetnih materija koje se oslobađaju sagorijevanjem kroz duhanski dim. S druge strane, ovi uređaji sadrže pravi duhan samim tim i supstancu nikotin, prirodni sastojak biljke duhana, koja izaziva zavisnost, ali dokazano nije glavni krivac za bolesti povezane sa pušenjem.

Ono što je zajednično elektronskim cigaretama i uređajima koji zagrijavaju duhan je da su i jedni i drugi alternative cigaretama i bolje rješenje od nastavka pušenja, a po čemu se razlikuju pogledajte u nastavku:

IQOS nije elektronska cigareta. Pixabay

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.