TELEMACH BH

Podrška Telemach fondacije međunarodnom matematičkom kampu Maths Beyond Limits – Balkans

Učesnike kampa očekuje 18 matematičkih kurseva, ekskurzije i zabavni sadržaji

Podrška Telemach fondacije međunarodnom matematičkom kampu Maths Beyond Limits – Balkans. TELEMACH BH

Marketing

24.3.2023

Da su obrazovanje i mladi kontinuirano u fokusu društvenog djelovanja Telemach fondacije, potvrđuje podrška još jednom važnom međunarodnom projektu - revolucionarnom međunarodnom matematičkom kampu Maths Beyond Limits – Balkans (MBL). Na ovom događaju, koji će se održati od 25.3. do 3.4. u Konjicu, okupit će se više od 50 najboljih mladih matematičara i predavača iz Evrope i svijeta. Učesnike kampa očekuje 18 matematičkih kurseva, ekskurzije i zabavni sadržaji, te događaji koji će biti realizirani u saradnji s kompanijama, liderima u oblastima poslovanja povezanim s matematikom.

-Najtrofejniji bosanskohercegovački mladi matematičari svojim dugogodišnjim uspjesima na svjetskim i evropskim takmičenjima su uspjeli da privuku interes MBL i dobiju priliku da organizuju prvi kamp ove vrste na Balkanu. Posnosni smo na ove jedinstvene ambasadore znanja BiH na polju nauke prirodno matematičkih oblasti. Oni su, također, pozitivan primjer kako srednjoškolci BiH znaju i mogu biti inspiracija jedni drugima. Kao dio industrije koja se stalno mijenja i napreduje, svjesni smo ogromnog značaja matematike za razvoj zanimanja budućnosti, te činjenice da i najtalentovaniji učenici često nisu svjesni gdje i kako mogu primijeniti matematička znanja. Telemach fondacija kroz sve svoje programe, ali i podršku MBL kampu nastavlja praksu kojoj je cilj promijeniti percepciju srednjoškolaca i učiniti ih spremnijim i konkurentnijim za moderno tržište rada“, kazala je Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

MBL kampovi se od 2016. godine organizuju u Poljskoj i spadaju među najpoznatije događaje ove vrste u evropskim matematičkim krugovima za srednjoškolce, sa sadržajem usmjerenim na matematiku kao naučnu disciplinu i njenu primjenu.

„Organizacija jednog od najvećih matematičkih kampova na svijetu u Bosni i Hercegovini predstavlja ostvarenje sna koji sanjamo još od kada smo prvi put učestvovali na MBL kampu u Poljskoj 2021. Posebno smo ponosni na to što nam dolaze predavači sa Cambridgea, Oxforda, kao i vodeća imena regionalne matematičke zajednice. Po svim parametrima radi se o historijskom događaju za bh. akademsku zajednicu i iznimno smo zahvalni Telemach fondaciji koja nam omogućava da ovako veliki događaj podignemo na jedan još viši nivo“ , istakao je Boris Stanković, predsjednik lokalnog organizacionog komiteta MBL Balkans

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.