I VIRTUALNO JE VITALNO

Mreža „I Virtualno je vitalno“ zbog svojih pozitivnih efekata mora postati održiva

Kroz projekat, obezbjeđena je i nabavka potrebnih materijala

Mreža „I Virtualno je vitalno“ zbog svojih pozitivnih efekata na aktivno starenje mora postati održiva. I VIRTUALNO JE VITALNO

Marketing

29.3.2023

Okončanjem aktivnosti na projektu Jačanja zdravstvenih sistema na Zapadnom Balkanu kroz segment „I Virtualno je vitalno“ biti će zaokruženo zajedničko jednogodišnje druženje koje je obuhvatilo značajan broj virtualnih sesija kroz 108 radionica kreativnog tipa u kombinaciji sa preventivno-korektivnom gimnastikom i 50 sesija savjetovanja od strane stručnjaka iz različitih oblasti unutar zdravstvenog sistema i njege, što je kroz specifične i digitalne načine komunikacije doprlo do starijih osoba u potrebi. Virtualna mreža je uspješno okupila i uvezala dnevne centre, domove za starija lica i ostale organizacije koje se bave poboljšanjem i očuvanjem dostojanstvenog životnog integriteta starijih lica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji,

Putem kreirane Zoom platforme, razmijenjena su iskustva, znanja, vještine ali i specifični načini i pristupi u radu sa starijim licima u sve 3 projektom obuhvaćene zemlje, te je na ovaj način poboljšana međusobna regionalna saradnja i koordinacija svih aktera projekta, kroz zajedničko druženje korisnika centara i svakodnevnu podršku i potporu aktivnom starenju.

Kroz projekat, obezbjeđena je i nabavka potrebnih materijala za kreativne radionice, osigurani su pristupi virtualnoj mreži obezbjeđivanjem digitalnih uređaja u svim uključenim centrima, te kreiran konstanstan lanac podrške za održavanje i nesmetano praćenje sesija o aktivnom starenju kroz volontersku mrežu pomoći starijim licima pri rukovanju digitalnim alatima. 60 volontera je obučeno s ciljem osiguravanja i očuvanja kvalitetne mreže za potporu licima u potrebi.

Mreža „I Virtualno je vitalno“ zbog svojih pozitivnih efekata na aktivno starenje mora postati održiva

Svim osobama treće životne dobi ma gdje se one nalazile, bilo da su do sada bili aktivni učesnici radionica ili ne, osigurana je trajna dostupnost širokog spektra sesija, tačnije kreativnih radionica, savjetovanja i preventivno-korektivne gimnastike postavljanjem sadržaja na Youtube kanal „I Virtualno je vitalno“.

Ovim projektom i njegovom završnom konferencijom također je javno predstavljen i regionalni koncept mobilne njege i podrške licima u potrebi, kroz kreiranje studija koje analiziraju postojeće strukture, te su u tu svrhu donijeti zajednički zaključci i preporuke. Pokrenuti su dijalozi o postojećim politikama s ciljem promovisanja i priznavanja profesije njegovatelja u zdravstvenom sistemu, što je dodatno osnaženo sveobuhvatnom obukom njegovatelja u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, vođenoj po austrijskom modelu mobilne njege i podrške a što je rezultiralo sa 24 obučena njegovatelja.

Partneri i pridruženi partneri na projektu na ovaj su način stekli potrebna znanja, vještine i kompetencije za dalji rad na održivosti virtualne mreže ali i u izuzetno važnom segmentu zagovaranja politika za poboljšanje i jačanje zdravstvenih sistema kako bi pozitivni efekti i postignuti benefiti, u što većoj mjeri bili održivi i nadalje vidljivi u praksi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.