BUDI SRCE ODVAJAJ OTPAD

Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada

Efikasan sistem upravljanja otpadom

Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada. Budi srce odvajaj otpad!

Marketing

1.6.2023

U okviru projekta “Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“, na području grada u narednih nekoliko dana bit će postavljeno 275 zelenih otoka, odnosno kompleta kontejnera za razvrstavanje otpada.

Kućnim razvrstavanjem i pravilnim odlaganjem otpada građani Sarajeva mogu pomoći svom gradu da bude čistiji, a osim toga, smanjuju rizik pretvaranja zelenih površina u deponije, te učestvuju u uštedi energije i očuvanju prirodnih resursa. Reciklaža znatno smanjuje količinu otpada koji se odlaže. Odvojeno prikupljanje otpada jedan je od najizravnijih načina kojim se pridonosi zaštiti okoline, smanjenju onečišćenja i održivom razvoju. Zbog toga je važno da taj proces započne u kućanstvu svakog stanovnika Sarajeva, a uskoro nadamo se i cijele Bosne i Hercegovine.

Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada. Budi srce odvajaj otpad!

Mnogi će pomisliti ‘Zašto ću se mučiti i razdvajati otpad?! Mojih nekoliko flaša i papira ništa ne znače u odnosu na količinu otpada koje se baca…’ Naravno, nije baš tako! Postoji na hiljade ljudi koji će pomisliti isto, a to je već cijela jedna deponija otpada. Počnite od sebe, napravite promjenu već danas i budite uzor ostalim ukućanima, komšijama, prijateljima. Sve što je potrebno da učinite je da odvajate PET ambalažu i konzerve od ostalog otpada. Već drugi dan možete početi odvajati papir i staklo. Odvojen i pravilno odložen otpad će radnicima komunalnog preduzeća uveliko olakšati posao transporta i razdvajanja otpada u sortirnicama, jer su to oni do sada radili umjesto vas i to ručno u namjenskim sortirnicama kompanije KJKP RAD”, navode iz međunarodne organizacije People in Need, koja implementira projekat u partnerstvu sa KJKP RAD d.o.o. Sarajevo i kompanijom Dekonta uz podršku Vlade Republike Češke.

Šta možete uraditi već danas?

Pronađite najbliži zeleni otok sa namjenskim kontejnerima za razvrstavanje otpada. Umjesto jedne, pronađite još dvije vreće ili kante za odlaganje kućnog otpada i u njih počnite odvajati:

PET ambalažu – sve vrste plastičnih boca, konzerve, limenke i tetrapak ambalaža osim posuđa za jednokratnu upotrebu (kutije od tanke plastike za transport gotove hrane, plastične čaše i plastični escajg se ne mogu reciklirati). Ovu vrstu otpada odložite u ŽUTI KONTEJNER.

Papir i karton – novine, karton, sve vrste papirne ambalaže i otpada, neuprljan i neumašćen karton od pizze… Ovu vrstu otpada odložite u PLAVI KONTEJNER.

Staklo – boce, tegle, očišćene boce od lijekova, parfema i sve druge vrste staklene ambalaže odložite u

ZELENI KONTEJNER. U slučaju da zeleni kontejner nije dostupan u vašoj blizini, staklo također možete odložiti u kontejner na Reciklažnom dvorištu namijenjen za staklenu ambalažu.

Sav otpad šalje se na obradu i razdvajanje na Sanitarnu deponiju Smiljevići u Buća Potoku.

Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada. Budi srce odvajaj otpad!

Koristan savjet: Smanjite volumen reciklažnog otpada! Boce i tetrapake ispraznite, spljoštite (izbacite zrak iz njih) i zatvorite čepom prije odlaganja, tako ćete odlaganje i transport učiniti lakšim i jednostavnijim sebi i drugima.

Pomozite svojoj okolini da bude zdravija i čistija već danas za sve nas i generacije koje dolaze.

Budi srce odvajaj otpad!
Više o recikliranju u Kantonu Sarajevu pronađite ovdje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.