SAVJETI IZ HEMOFARMA

Gotovo 80 posto akutnih infekcija sinusa uzrokovano je virusima

Najčešći virusni patogeni su rinovirusi, koronavirusi, RS virusi, adenovirusi, virusi gripe i parainfluence

Gotovo 80% akutnih infekcija sinusa uzrokovano je virusima. Hemofarm

Marketing

12.2.2024

Akutne infekcije gornjih disajnih puteva jesu bolesti s najvećom incidencom u jesenjim i zimskim mjesecima. U vrlo visokom procentu neliječene upale nosnih šupljina zbog svoje direktne komunikacije prelaze i na paranazalne sinuse i zbog toga se češće susreće naziv rinosinusitis.

S obzirom na to da nosna šupljina igra značajnu ulogu u funkciji disanja, jer čisti, vlaži, zagrijava udahnuti zrak, te ima ulogu u detekciji mirisa, za očekivati je da će se svaka upalna bolest nosa i paranazalnih šupljina odraziti na njene funkcije. Rinosinusitis (upala sluznice nosa i sinusa) prepoznaje se po obilnoj i obojenoj sekreciji iz nosa, slivanju sekreta niz grlo, te po boli u predjelu lica koja se pojačava prilikom saginjanja. U kliničkoj slici također može biti prisutna glavobolja, te poremećaji mirisa, kašalj i ponekad vrtoglavica. Pojava otoka lica, poremećaji vida, kao i poremećaja svijesti obično su znaci komplikacije upale paranazalnih sinusa, što zahtijeva hospitalizaciju i eventualnu operaciju.

Gotovo 80% akutnih infekcija sinusa uzrokovano je virusima. Hemofarm

Gotovo 80 posto akutnih infekcija sinusa uzrokovano je virusima, a u tek petini slučajeva radi se o bakterijskom sinusitisu. Najčešći uzročnici bakterijske infekcije jesu streptokok, pneumokok, stafilokok i Haemophilus influenzae. Najčešći virusni patogeni su rinovirusi, koronavirusi, RS virusi, adenovirusi, virusi gripe i parainfluence.

Kada je virus, a kada bakterijska infekcija? 

Ukoliko su simptomi prisutni duže od pet do sedam dana bez znakova kliničkog poboljšanja, postoji opravdana sumnja da se radi o bakterijskoj infekciji. Kod mnogih pacijenata blaži oblici bakterijske infekcije se spontano povuku, odnosno dolazi do „samoizlječenja“, pa je u ovim slučajevima potrebna samo simptomatska terapija. U težim formama kliničke slike preporučuju se antibiotici.

Akutni virusni rinosinusitis predstavlja najčešći oblik rinosinusitisa i samo u od 0,5 do 2 posto slučajeva iskomplikuje se bakterijskom infekcijom. Incidenca je visoka, a procjene govore da se kod odraslih javlja, u prosjeku, od dva do pet puta godišnje.  

U samoj terapiji preporučuje se simptomatska terapija poput olakšavanja simptoma nazalne opstrukcije (začepljenog nosa) i rinoreje (curenje iz nosa), kao i olakšanja sistemskih znakova i simptoma s ciljem poboljšanja kvaliteta života pacijenta i sprečavanja nepotrebnog uzimanja antibiotika.

U simptomatskoj terapiji sinusitisa pacijentima, pored sprejeva s nazalnim dekongestivima i rastvorima morske vode za pomoć kod začepljenog nosa, preporučuju se i prirodni preparati poput Sinulana koji sadrže kombinaciju biljnih ekstrakata i djeluju, kako na disajne puteve, tako i na imuni sistem. Sinulan forte je dobar izbor kod akutnog sinusitisa, dok se, kod pacijenata koji imaju sinusitis praćen kašljem i bronhitisom, preporučuje Sinulan duo forte.

Sinulan forte i Sinulan duo forte možete pronaći i na www.svakodobro.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.