COMPANYWALL

Kako su prošlu godinu prebrodile domaće firme?

Najnoviji rezultati poslovanja kompanija iz Bosne i Hercegovine na portalu CompanyWall

Kako su prošlu godinu prebrodile domaće firme. CompanyWall

Marketing

11.4.2024

U 2023. godini ekonomija Bosne i Hercegovine ostvarila je realni rast od 1,6 posto prema bruto domaćem proizvodu. Iako ovaj rezultat nije izvanredan, u svjetlu nekoliko vanjskih kriza koje su uticale na rast inflacije i smanjenje tražnje, zapravo nije ni loš.

Kompanije i preduzetnici u zemlji podnosili su državnim matičarima godišnje izvještaje o svom poslovanju, a njihova detaljna analiza će pokazati kako su se privredni subjekti nosili sa velikim izazovima u protekloj godini.

Poslovanje kompanija se najbolje može protumačiti pregledom njihovih detaljnih finansijskih izvještaja, te upoređivanjem najnovijih rezultata sa onima iz prethodnih nekoliko godina, kako bi se dalje utvrdili trendovi u menadžmentu i sagledali pravi razlozi mogućih uspona i padova.

Bonitetna i analitička kuća CompanyWall preuzima pakete svih godišnjih izvještaja od nacionalnih registara u regionu, u skladu sa ugovorom o poslovnoj saradnji. Njegovi internet portali objavljuju najtačnije ažurirane podatke iz zvaničnih izvora, uz najnovije verzije izvještaja u kojima su kompanije sa svakog obuhvaćenog tržišta izvršile potrebne ispravke.

Kako su prošlu godinu prebrodile domaće firme. CompanyWall

U Bosni i Hercegovini CompanyWall godinama uspješno sarađuje sa državnim registratorima, Agencijom za posredovanje, informacione i finansijske usluge (APIF) i Finansijsko-informativnom agencijom (FIA). I 2024. godine ta saradnja se nastavlja, a stigli su kompletni izvještaji kompanija u zemlji i CompanyWall će ponovo za sve zainteresovane korisnike objaviti podatke o njihovom poslovanju.

Proučavanje godišnjih finansijskih izvještaja kompanije je izuzetan jer oni omogućavaju transparentan uvid u finansijsko stanje i poslovanje kompanije. Za investitore, kreditore, zaposlene i druge zainteresovane strane je ključno da donose informisane odluke o svojim ulaganjima, kreditima ili poslovima.

To prepoznaju i predstavnici poslovne zajednice u Bosni i Hercegovini, o čemu svjedoči njihovo veliko interesovanje za usluge koje nudi CompanyWall. Poslovni korisnici su 2023. godine odabrali CompanyWall kao pouzdanog partnera za izradu tačnih finansijskih analiza, a 2024. regionalna bonitetna kuća nastavlja sa isporukom ključnih podataka i informisanjem privrednika koji žele da steknu konkurentsku prednost.

Razumijevanjem ključnih indikatora kompanije ključno je za različite dionike kako bi bolje razumjeli finansijsko stanje, učinak i poslovne izglede kompanije, što omogućava donošenje informiranih odluka i podržava dugoročni uspjeh kompanije. Na osnovu analize finansijskih izveštaja, menadžeri mogu identifikovati oblasti u kojima je potrebno poboljšanje i donijeti odluke koje će poboljšati efikasnost i profitabilnost.

Što se države tiče, na taj način osigurava stabilnost i provjerljivost cjelokupne privrede i stvaranje zdravog poslovnog ambijenta.

Kompanije su zakonski obavezne da redovno objavljuju godišnje finansijske izvještaje u skladu sa propisima o finansijskom izvještavanju. U Bosni i Hercegovini ovi izvještaji su u skladu sa statističkim zahtjevima i izvještavanjem u cijeloj regiji, kao i u zemljama Evropske unije.

Pored prikazivanja najnovijih rezultata za sve privredne subjekte u zemlji, CompanyWall, na osnovu podataka prikupljenih godišnjih izveštaja, dodjeljuje kreditne rejtinge koji značajno olakšavaju donošenje potencijalno važnih odluka, poput izbora budućeg poslovnog partnera ili procjene. rizika i analize konkurencije na posmatranom tržištu.

Kako su prošlu godinu prebrodile domaće firme. CompanyWall

Procjene o bonitetu, odnosno ocjene kompanija, izvedene su iz skupa standardiziranih podataka koji obuhvataju cjelokupno njihovo poslovanje – od najviše AAA do najniže CCC ocjene. Kreditni rejtingi nikako nisu proizvoljni, već se računaju na osnovu precizno utvrđenih formula, a njihov rezultat je čest pokazatelj uspješnosti i vodič za iskusne investitore.

Za kompanije koje su zabilježile izuzetne rezultate, posjedovanje sertifikata o kreditnoj izvrsnosti je formalna potvrda bonitetne kuće CompanyWall izuzetne finansijske stabilnosti, kao i kreditnog rejtinga organizacije. Posjedovanje certifikata o kreditnoj sposobnosti u rukama je važno jer povećava povjerenje potencijalnih kupaca i partnera. Ovo može biti posebno korisno ako vaša kompanija želi proširiti svoje poslovanje ili privući investicije.

Sertifikat bonitetne izvrsnosti služi kao pokazatelj da kompanija posluje stabilno i pouzdano, čime podiže njen ugled u očima klijenata, dobavljača i drugih poslovnih partnera.

Ne manje važno, mnoge finansijske institucije, poput banaka ili investitora, uzimaju u obzir kreditni rejting prije nego što odluče da li da odobre zajam ili investiciju. Dobar kreditni rejting olakšava pristup finansijskim sredstvima po povoljnijim uslovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.