KOLUMNE

MINUTA: Crijep za autoputeve

Piše: Bakir Hadžiomerović

5.2.2018

Legenda kaže da je u kampanji za one prijeratne izbore kandidat Liberalne stranke za Predsjedništvo BiH Nazif Gljiva, dakle, negdje u Bosni, pod utjecajem potapajućeg jesenjeg pljuska, okupljenim simpatizerima obećao izgradnju autoputa „s četiri trake u oba smjera“.

Nakon što pokisla i promrznula raja baš i nije pokazala naročito oduševljenje masovnom cestogradnjom, Gljiva im je, navodno, egzaltirano poručio: „Ako vam to nije dovoljno, onda ćemo cijeli autoput pokriti krovom. Da ne kisnete dok vozite!“

Bila istinita ili ne, ova priča najbolje opisuje stanje u vezi s izgradnjom bilo čega ovdje, pa tako i autoputeva. Osim što demonstriraju potpuno političko nesuglasje s ekonomskim vizijama i razvojnim projektima, čelnici vlasti svakodnevno se trude dokazati da vlastitu predizbornu retoriku zapravo baštine na doktrini iz legende s našim poznatim folk-hitmejkerom.

Tako je, valjda ohrabren nedavnim trilateralnim predsjedničkim sijelom u Ankari, federalni premijer Fadil Novalić poletio da izjavi kako će se „brza cesta prema Tuzli graditi s četiri trake“, dok Bakir Izetbegović obećava projekt stoljeća s izgrađenih (ne budimo sitničavi) tristotinjak kilometara „prstenastog turskog autoputa“.

Ostalo je nepoznato (a saznat ćemo sve) koliko će nam crijepa trebati da se ti silni kilometri pokriju. Pa da onda, k“o ljudi, ne kisnemo dok vozimo...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.