KOLUMNE

MINUTA: Politika dugih cijevi

Piše: Bakir Hadžiomerović

14.2.2018

Medijsko otkriće da je MUP RS-a friško kupio 2.500 komada automatskih pušaka ozbiljno je uznemirilo građane naše zemlje. Situacija se pogoršala nakon što su čelnici nadležnih institucija u Sarajevu vlastite glave zabili u pijesak i dosljedno (iz)ignorisali tu vijest.

Umjesto da upale alarme državnog sistema, pokrenu sve zakonom predviđene procedure, a prijatelje u svijetu upozore da režim Milorada Dodika otvoreno zvecka oružjem i priziva nasilje, ovdašnji zvaničnici bave se politikantstvom, podmetanjima, uhođenjima nepodobnih i borbom za što unosnije vlastito pozicioniranje u društvu.  

Dok Dodik uz podršku Rusije najtransparentnije naoružava gardu s kojom prijeti i državi i političkim protivnicima, a posebno nezaštićenim povratnicima, u Sarajevu se vode iscrpljujući paraobavještajni ratovi. Nezainteresiranost pokazuju i akreditirane diplomate u glavnom gradu. Istina, oni, za razliku od šefa RS-a, ne zveckaju oružjem, već escajgom po luksuznim restoranima.

Jedan od rijetkih zvaničnika koji se oglasio u vezi s naoružavanjem Dodikovih pretorijanaca je federalni ministar MUP-a Aljoša Čampara. On je tek iznenađen i konsterniran. Kaže da sve treba ispitati, ali mu je „malo čudno da se u ovom vremenu nabavlja tolika količina oružja“. Čudnovato zvuči i ministrovo otkriće da i FBiH oružje za trku ima. „Nabavljamo i mi, ali ne u tolikoj mjeri“, poručio je utješno.

Pritom je Čampara neodgovorno prešutio podatak da je MUP RS-a samo u prošloj godini kupio više dugih cijevi nego sve bh. policijske agencije zajedno u posljednje tri godine.

Na koncu, u ovoj priči ne smijemo zanemariti činjenicu da je teritorij RS-a nedostižni evropski šampion po broju registriranih lovačkih pušaka. Uz postojeće policijske duge cijevi, te one koje će tek da stignu s ruskim instruktorima, sve one srbske časti, ravnogorski, ovakvi i onakvi pokreti, imat će pune ruke posla. I oružja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.