KOLUMNE

MINUTA: Komšić, SDP i Predsjedništvo BiH

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

19.2.2018

Dok se desničarski politički bombaši međusobno obračunavaju (srećom, bez ljudskih žrtava), na političkoj sceni koja bi trebala predstavljati alternativu jednoj groznoj vlasti, na ljevici dakle, i dalje gazduje sumorna bezidejnost, nesnalaženje i zbunjujuće pozicioniranje u izbornoj godini.  

Nakon što je Željko Komšić svečano najavio samokandidaturu za Predsjedništvo BiH, iz SDP-a stižu frontalno kontradiktorne poruke. Naime, iako tvrdi da će predsjednik DF-a biti zajednički kandidat ljevice, šef SDP-a Nermin Nikšić istovremeno najavljuje kako će partija imati i svog kandidata za bošnjačkog člana državnog Predsjedništva.

Bosanskohercegovačka javnost nije stigla čestito ni procesuirati ovu jednačinu s više nepoznatih, a iz tuzlanskog SDP-a su poručili da neće podržati Komšića. Imaju, kažu, drugog kandidata. A to je Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a i višedecenijski zastupnik ove partije u raznim parlamentima.

Oglasio se i Bećirović. On je nedvosmisleno (rekao bih, zdravorazumski argumentirano) poručio da ljevica na narednim izborima ne smije imati više od jednog kandidata za Predsjedništvo BiH jer bi to, očekivano, „zbunilo glasače“, a i rasulo bi njihove glasove. Bećirović je, zapravo, partijskoj centrali u Sarajevu poručio da na njega ne računaju ukoliko i dalje budu tolerirali Komšićeve ucjene i ultimatume.

Sve dok SDP ne počne voditi autentičnu politiku, politiku koja neće biti kreirana izvan partijskih struktura i uvjetovana dnevnim terslucima vlasnika DF-a, od ujedinjenja ljevice nema ništa. Jer, ne zaboravimo, zbog pogrešne procjene da dogovor mora početi pomirenjem Nikšića i Komšića propuštene su brojne šanse da se stranke građanske orijentacije ujedine u predizborni savez. Za to izgubljeno vrijeme Komšić je uspio ohladiti Nikšićeve veze s Našom strankom i Građanskim savezom. Izgleda da je na red došao i tuzlanski SDP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.