KOLUMNE

MINUTA: Tri u jedan za prošli tjedan

Piše: Bakir Hadžiomerović

22.2.2018

Milorad Dodik fura 200 na sat. Eno, nedavno je u Hrvatskoj platio kaznu zbog prebrze vožnje. Dan ranije, tokom rutinske kontrole, hrvatski graničari razoružali su mu obezbjeđenje. A majstori se baš do zuba opremili kratkim cijevima i krenuli malo da vide šta ima u Karlovcu...  

I tu nije bio kraj. Ogoljeno, bez pištolja i municije, društvo iz Laktaša dočekao je novi šok. Naime, Dodiku je na licu mjesta, tu na graničnom prijelazu gdje umorni šoferi parkiraju cisterne dok čekaju CEMT dozvole, prišao stariji policijski oficir i obavijestio ga da će dalje morati sam.

Uskraćujući mu uobičajenu policijsku pratnju predviđenu za gostujuće državnike, policajac se službeno obratio za zapisnik: „Sušaj 'vamo. Ti si predsjednik RS-a i nisi nikakav, a kamoli strani državnik“, rekao je prije nego što je opalio pečat u Dodikov srbijanski pasoš, poželio sretan put i ugodan boravak u Lijepoj našoj.

Ljut k'o ris (a kako i ne bi), šef SNSD-a svojoj straži izdaje naredbu da ga hitno vodi do prve televizije. Tamo će dati intervju. I po ekranu prosuti naslagane frustracije zbog doživljenih poniženja.

Vrtjele su mu se one plave uniforme i šahovnice po predsjedničkoj glavi. Zapjevao je „Moju Republiku“, pomaže mu protiv uroka, ali uzalud... Crveno-bijele kocke okupirale su um predsjednika RS-a.

A onda su se pred TV kamerama dizne čudotvorno otvorile. I riječi su same potekle. „Hrvati imaju problem. Evo, ja im dajem saglasnost za treći entitet. Problem je s istorijom, jer su se Hrvati ujedinili s muslimanima. I sad plaćaju ceh te svoje mržnje prema svemu što je srpsko.“

Kažem vam, nikad Dodik ne bi izgovorio ove nebuloze da ga prethodno kukavički nisu razoružali. Pa mu potom uskratili policijsku pratnju. I onda još antisrpski, k'o biber po pilavu, opalili po ušima zbog prebrze vožnje.

Tri u jedan za prošli tjedan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.