KOLUMNE

MINUTA: Praznik u Sarajevu

Piše: Bakir Hadžiomerović

1.3.2018

Prvi veliki film neprežaljenog Benjamina Filipovića govori o grupi sarajevskih kriminalaca koji po zapadnoj Evropi provaljuju u stanove i pljačkaju. Kad se vrate u rodni grad, oni žive na visokoj nozi. Silan novac troše na svakodnevne užitke, od kafanskih cehova do skorojevićkih poklona ženama svojih života.

Pomažu i siromašnu rodbinu, zaglavljenu između propasti socijalističkog društva i hroničnog kokuzluka. To im osigurava status „društveno odgovornih pojedinaca“. Oni u Sarajevu, dakle, nisu provalnici, već dobrostojeća gospoda. Kad potroše opljačkano, ponovo će na put. U Evropu, normalno.

Danas je Dan nezavisnosti. Prije 26 godina građani ove zemlje na referendumu su odlučili da Bosna i Hercegovina krene svojim putem. Onda su došli agresija i rat. Ipak, država je odbranjena! Preživjela je uz teške posljedice.

U uređenim zemljama državni praznici predstavljaju tačke spajanja i okupljanja ljudi. Promovira se patriotizam, ukazuje na ponos, zajedništvo i pripadnost domovini. Nažalost, kod nas je sve suprotno od toga!

Zato pravo pitanje glasi da li je moguće slaviti nezavisnost države koja zavisi od svega i svačega. Zavisimo od kredita MMF-a, EBRD-a, Svjetske banke i bjelosvjetskih bankara. Od rasporeda geostrateških igara Amerike i Trampa (Trump) zavisimo. Od Rusije i Putina, Evropske unije i briselskih birokrata. Zavisimo od prvih susjeda i od prvih komšija, latinice i ćirilice, od Turske i Erdoana (Erdogan). Zavisimo od odluka OHR-a i NATO saveza. Od sukoba u Siriji zavisimo. Od suludih ISIL-ovih terorista jednako kao i od pomahnitalih islamofoba. Zavisimo od fašista i šovinista, od loše i kriminalne vlasti. Od loše i kriminalne vlasti posebno zavisimo.

A zvaničnici, da prostite, takve vlasti (baš poput onih šanera iz Benjinog filma) i dalje glume „društveno odgovorne pojedince“. Oni u Sarajevu, dakle, nisu provalnici već dobrostojeća gospoda. Kad potroše opljačkano, ponovo će na put. U Evropu, normalno.

Valjda su zato jučer svečano i predali odgovore na onaj famozni upitnik...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.