MINUTA

TORABI Pročišćenje u Zetri

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

23.3.2018

Balkanski politički dinosaurus koji se bez konkretne društvene koristi od Dejtona do danas smuca po ovdašnjim parlamentima, Šefik Džaferović dakle, nedavno je, komentirajući aktuelnu opštu bježaniju iz SDA, izjavio da „nema razloga za zabrinutost jer se stranka čisti“.

O čišćenju, ili preciznije, o krečenju u SDA, govorila je i prva stranačka dama, Sebija Izetbegović. Doduše, ona najavljuje i pituranje drvenarije u sklopu velikog proljetnog (po)spremanja. Nisam upratio da li se o ovoj temi oglašavao kontroverzni Halid Genjac. Međutim, poznato je da se ovaj rođeni Visočak s glasačkom bazom u Travniku i stalnim prebivalištem u Sarajevu već tradicionalno i principijelno priklanja jačem od slabijeg. Nemojte se, stoga, iznenaditi ukoliko ovih dana u vašem omiljenom supermarketu naletite na Genjca dok odgovorno i politički mudro gura kolica nakrcana otrovnim hemijskim sredstvima za uklanjanje masnih mrlja i ostalih fleka.


quote
<p>Poznato je da se ovaj rođeni Visočak s glasačkom bazom u Travniku i stalnim prebivalištem u Sarajevu već tradicionalno i principijelno priklanja jačem od slabijeg</p>

Da ne bi čistili pojedinačno i odvojeno, u SDA su se dosjetili svoje stare krilatice da je u jedinstvu snaga. Pa su u Zetri zakazali Programski skup na kojem će glavna zvijezda, normalno, biti njihov stranački šef. Očekuje se i premijerni nastup novoizabranog šefa Izbornog štaba SDA Asima Sarajlića.

On bi, prema nepouzdanim najavama, trebao govoriti o čišćenju stranke od kriminalaca, s posebnim akcentom na one s kojima dijeli iste optužnice i krivična djela. Sarajlić se tako od aktivnog optuženika prekomandovao u moralnu vertikalu i stožernika ovlaštenog da u svoje i ime SDA ocjenjuje podobnost.

Mnogo je, znači, razloga za optimizam i nadu da će ovoga puta organizatori stranačkog sijela postići konačno pročišćenje. Ako bude nužno, onda i uz flaširanu vodu visoko u zraku i zajedničku molitvu dobrom duhu Mekija Torabija da u subotu svrati do Zetre i spasi SDA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.