MINUTA

IZETBEGOVIĆ Onda gledaj, lafčino!

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

29.3.2018

Trebalo mi je nekoliko dana da se nakanim pogledati kompletno obraćanje Bakira Izetbegovića iz Zetre. U SDA se, eto, nisu potrudili da naprave stenogram njegovog govora, nego su 45 minuta mudrolija vlastitog predsjednika postavili na youtube. Iako baš i ne uživam u dosadi (zato već godinama izbjegavam fudbalske utakmice bh. klubova), Izetbegovićev neviđeni nastup ipak me mamio, privlačio, dozivao...

Sve je, dakle, vodilo ka tome da sjednem za kompjuter i zadam play. Računao sam da je glavni lik iz Zetre već protraćio frtalj stoljeća naših života i da mi neće kruna s glave pasti ako mu od sebe halalim još jedan sat... Onda gledaj, lafčino, vidiš ga!

Nakucao je u svom ekspozeu Izetbegović svega i svačega. Doduše, najmanje je tu bilo istine, ali, znaju to i vikendaši na Poljinama, u sudaru sa SDA-propagandom činjenice prve stradaju. Red patriotizma i trudbeništva za državu, red antidržavnih elemenata i neprijateljskog djelovanja...

Puno je govorio o vlastitoj veličini, o nevaloriziranim zaslugama, pa osvrt na vrline potčinjenih kadrova. Posebno na prvog federalnog poreznika Šerifa Isovića. Njega je visočanstvo čak i maksuz poselamilo s bine. I zaradilo aplauz poslušne i objektivne SDA publike!

Rekao je Izetbegović i da će do zadnjeg bošnjačkog pretplatnika štititi nelegalno rukovodstvo SDA-ove TV Bastilje. Glavni u(ne)rednik FTV-a i istovremeni predsjednik SDA je najavio da će oni u stranci spriječiti svaki pokušaj uvođenja zakona i reda u federalni javni servis. Jer, znaju to i psi čuvari na Poljinama, u televiziji je snaga.

Kad god progovori o kršenju zakona, Izetbegoviću se mora vjerovati. Odavno se, naime, tom mistiku pripisuju permanentni sukobi sa pravnim normama i olako datim obećanjima. FTV, FUP, Porezna uprava, Razvojna banka, Vijećnica, 100.000 radnih mjesta... Gdje god je, dakle, mogao, Izetbegović je gledao da preskoči zakon ili da hladnokrvno slaže. A, u principu, to vam dođe na isto. Ko krade taj i laže. Jel' se tako kaže?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.