MINUTA

Božo pravde

Bakir Hadžiomerović

6.4.2018

Svjetski mediji dramatično upozoravaju na divljanje radikalne desnice u Hrvatskoj, a predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović svrstavaju u najekstremnije evropske političar(k)e. Novinari su se raspisali i o sve izvjesnijem plasiranju Milorada Dodika na crnu listu EU. Za početak, Njemačka mu uvodi sankcije jer, zna to i karikaturalni Dževad Galijašević, najmoćnija Evropljanka, kancelarka Angela Merkel dakle, ne podnosi bahate i kriminalizirane ksenofobe.

Previše smo mi krhki i nespremni za agresiju ekstrema koji i danas vjeruju da ovdje s podjelama još nije gotovo. I zato su nam potrebni savjeti i pomoć prijatelja. U tom smislu ohrabrujuća je saglasnost lidera SDA, SBB, SDP i DF demonstrirana u sarajevskoj rezidenciji ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa izmjenama Izbornog zakona. Sastankom su zadovoljni i američko-evropski domaćini, što ulijeva dodatni optimizam da ćemo nakon dugogodišnje vožnje rikvercom konačno krenuti naprijed. 

Istina, puno toga ovisi i od Dragana Čovića, koji bi da preko poznate Apelacije redikula Bože Ljubića za sebe i HDZ osigura vječnu vlast i podjelu države. Promotori tih ideja najavljuju i anarhiju ukoliko se ne pristane na njihove ucjene. Zaista im treba vjerovati da su spremni za dom i zemlju pripremiti haotični scenario.

Ipak, Čovićeva namjera da u BiH uvede klasični aparthejd, gdje Hrvat iz HDZ-a vrijedi više od svojih susjeda Bošnjaka i Srba, nema pristaše u civiliziranom svijetu. Nazadne vizije, pokazalo se, eto, u rezidenciji ambasadorice Kormak (Cormack), odbačene su i u Briselu i u Vašingtonu. Uz Čovića su ostali još samo Kolinda i Mile, „usamljeni marginalci, polusvijet“...

Nema više nikakvih dilema da je Ljubić svojom apelacijom p(r)obudio interes međunarodne zajednice za stanje u BiH. I zato je ljudski običaj i red da mu zahvalimo i javno priznamo da je napravio korisnu i pravednu stvar za sve nas. Hvala, Božo pravde...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.