MINUTA Bakir Hadžiomerović

Tri pika i jedna dama

Piše: Bakir Hadžiomerović
17.04.2018 10:01

Bakir Izetbegović nedavno je rekao da su Denis Zvizdić, Safet Softić i Šefik Džaferović tri najizglednija kandidata SDA za Predsjedništvo BiH. Ova informacija istovremeno je i potvrda da iz igre definitivno ispadaju Halid Genjac i Adil Osmanović. Navodno, obojica su se samodiskvalificirali.  

Konačnu odluku o kandidatu SDA će donijeti na Konvenciji krajem maja. Lobiranja odavno traju, a najagilnijim se pokazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kojem u (n)jedra složno pušu braća Čampara. Priča se i da su Denis, Aljoša i Dubravko sve nervozniji jer imaju dokaze da Izetbegović blefira u ovoj partiji pokera.

Opet, bolje informirani SDA-ovci tvrde da bi njihov stranački šef odmah i objeručke prihvatio Zvizdićevu kandidaturu samo kad bi bio potpuno siguran da će tragikomični čelnik državne vlade te izbore izgubiti. Tim porazom Izetbegović bi se zauvijek kutarisao neugodnog konkurenta. 

Zadnje što Izetbegoviću u životu treba jeste da njegovu porodičnu stranku preuzme neka druga dinastija...

Međutim, svjestan je i rizika da bi na krilima Zvizdićevog eventualnog trijumfa SDA lako pala u naručje „gatačkog klana“, i to već na Kongresu naredne godine. A zadnje što imenjaku u životu treba jeste da njegovu profitabilnu porodičnu firmu preuzme neka druga dinastija...

Zato se očekuje da Izetbegović ovoga puta primijeni doktrinu vlastitog oca i predloži nešto sasvim neoriginalno. Znakovito obavještenje da će delegati na Konvenciji imati pravo demokratski izabrati još (po)nekog kandidata za Predsjedništvo BiH neodoljivo nas je podsjetilo na slavne dane Izetbegovića seniora i šokantni izbor Sulejmana Tihića za stranačkog suverena. I sve se to događa nakon što su i vrapci na Poljinama skontali da bi kandidatura jedne žene njenom čovjeku osigurala bračnu i političku stabilnost. Stoga se u majstorici između tri pika i dame mudrije kladiti na damu. A i gender je senzibilno.

NA VRH