MINUTA

Tri pika i jedna dama

Piše: Bakir Hadžiomerović

17.4.2018

Bakir Izetbegović nedavno je rekao da su Denis Zvizdić, Safet Softić i Šefik Džaferović tri najizglednija kandidata SDA za Predsjedništvo BiH. Ova informacija istovremeno je i potvrda da iz igre definitivno ispadaju Halid Genjac i Adil Osmanović. Navodno, obojica su se samodiskvalificirali.  

Konačnu odluku o kandidatu SDA će donijeti na Konvenciji krajem maja. Lobiranja odavno traju, a najagilnijim se pokazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kojem u (n)jedra složno pušu braća Čampara. Priča se i da su Denis, Aljoša i Dubravko sve nervozniji jer imaju dokaze da Izetbegović blefira u ovoj partiji pokera.

Opet, bolje informirani SDA-ovci tvrde da bi njihov stranački šef odmah i objeručke prihvatio Zvizdićevu kandidaturu samo kad bi bio potpuno siguran da će tragikomični čelnik državne vlade te izbore izgubiti. Tim porazom Izetbegović bi se zauvijek kutarisao neugodnog konkurenta. 

quote
<p>Zadnje što Izetbegoviću u životu treba jeste da njegovu porodičnu stranku preuzme neka druga dinastija... </p>

Međutim, svjestan je i rizika da bi na krilima Zvizdićevog eventualnog trijumfa SDA lako pala u naručje „gatačkog klana“, i to već na Kongresu naredne godine. A zadnje što imenjaku u životu treba jeste da njegovu profitabilnu porodičnu firmu preuzme neka druga dinastija...

Zato se očekuje da Izetbegović ovoga puta primijeni doktrinu vlastitog oca i predloži nešto sasvim neoriginalno. Znakovito obavještenje da će delegati na Konvenciji imati pravo demokratski izabrati još (po)nekog kandidata za Predsjedništvo BiH neodoljivo nas je podsjetilo na slavne dane Izetbegovića seniora i šokantni izbor Sulejmana Tihića za stranačkog suverena. I sve se to događa nakon što su i vrapci na Poljinama skontali da bi kandidatura jedne žene njenom čovjeku osigurala bračnu i političku stabilnost. Stoga se u majstorici između tri pika i dame mudrije kladiti na damu. A i gender je senzibilno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.