MINUTA

HIJENE Čuvari režima

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

23.4.2018

U novembru prošle godine, dva dana nakon što je Sud BiH privedene u akciji „Registar“ pustio na slobodu, vječni SDA-ov direktor Federalne uprave policije nastupao je na SDA-ovoj Federalnoj televiziji. Odjeven u svečanu uniformu, sa svim onim činovima i kičastim epoletama, Dragan Lukač ružio je da su (što se njega lično i personalno tiče) „osumnjičeni trebali ostati iza rešetaka“. Bio je to bukvarski primjer nepoštivanja pravosudnih institucija i javna demonstracija primitivne bahatosti jednog izraubovanog policajca.

Onda, sjećam se i Lukačeve blamaže iz „60 minuta“ kad je potpisnika ovih redova i cjelokupnu bh. javnost poslao u neočekivani nokdaun konstatacijom da je „osobama poput Milorada Dodika mjesto ili u zatvoru ili na groblju“. Osim što je prizivanje grobova u javnoj komunikaciji teška stupidarija, opasno je to i neprimjereno direktorskom jeziku...

Kod nas, međutim, Lukaču baš sve prolazi dok si rek'o eks. Zato je valjda lišen zakonskog nadzora i institucionalne kontrole u obavljanju funkcije „prvog federalnog pendreka“.

Po uzoru na FUP i FTV, SDA je anarhiju i stranačko sluganstvo nastojala implementirati u svim važnijim institucijama, s posebnim akcentom na one od čije neovisnosti i profesionalizma direktno ovisi budućnost naše države.

Gdje god je to bilo moguće instalirani su „čuvari režima“ za obračune s političkim neistomišljenicima.

Zaista, (pre)dug je spisak bivših i aktuelnih SDA-ovih institucionalnih jurišnika. Od Meddžide Kreso, Bože Mihajlovića. Dubravka Čampare Dude, Osmana Mehmedagića Osmice, Kemala Ademovića Keme, Fikreta Muslimovića Fiće...

Svi oni i danas pušu u istu tikvu služeći režimu. U Erdoanovom stilu hapse, montiraju, izmišljaju, kompromitiraju, a kad je potrebno, spremni su i koknuti. I to su radili često jer cilj opravdava sredstvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.