MINUTA

Turska agda i Neumski zaljev

Piše: Bakir Hadžiomerović

26.4.2018

Bosnu i Hercegovinu potresa najozbiljnija politička kriza od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Država se bukvalno raspada! Institucije ne rade, vladajuća koalicija ne postoji, opozicija je bezbojna i posvađana, stranci zbunjeni i ošamućeni, Republika Srpska je replika krimskog gulaga, HDZ najavljuje reinkarnaciju pokojne Herceg-Bosne... U međuvremenu, zvanično smo ekonomski propali i nema dobrih vijesti. Umjereni pesimisti kažu da je ovo zemlja bez nade. Vjerovatno su u pravu!

U tom aktuelnom i nezaustavljivom rasulu, k'o biber po pilavu, dolazi nam Erdogan. Turski suveren upravo se sprema osvojiti novi predsjednički mandat. Na tim izborima neće imati ozbiljnih političkih protivnika budući da ih je na krilima isforsiranog vanrednog stanja već odavno pohapsio, pobio ili protjerao iz zemlje. Sam protiv sebe samog, Erdogan će u narednih pet godina ukinuti sve političke tekovine osnivača moderne turske države Kemala Ataturka, a zemlju vratiti u mračni sultanat.

Ovdje se, nažalost, odavno ne dolazi da bi BiH postala bolje mjesto za život

Tri su važna razloga za Erdoganov dolazak u Sarajevo. Uz asistenciju nabrijanog „SDA fan kluba“ ovdje će održati predizborni skup AK partije i glavni grad naše domovine pretvoriti u tursku provinciju, zbog čega će nas narednih deset godina zafrkavati čak i neduhoviti Milorad Dodik. Sebiju Izetbegović krunisati u novu političku liderku i njegov lični izbor za budući amanet SDA. Na koncu, nešto će turskih lir(ic)a donirati za oživljavanje onog zapuštenog gradilišta ambiciozno zamišljenog da postane centrala Rijaseta Islamske zajednice.

Moguće je da Erdogan u svom „zgusnutom“ protokolu ostavi mrvu prostora i za posjetu nekoj od turobnih bh. institucija iako to, razumljivo, ne predstavlja prioritet na ovoj turneji. Turskom suverenu važnije je da Evropi i Americi iz Sarajeva pokaže mišiće, da odavde pošalje poruke o vlastitoj moći i uticaju na SDA-ove zanesene turkofile što im je draža turska agda od Neumskog zaljeva.

Uostalom, Erdogan se ponaša poput većine onih rijetkih državnika koji, eto, zalutaju u našu zemlju. Ovdje se, nažalost, odavno ne dolazi da bi BiH postala bolje mjesto za život. Naprotiv, sve nam je lošije što nas više posjećuju!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.