MINUTA

LUZERI Čović u karantinu!

Bakir Hadžiomerović

3.5.2018

Posljednja šansa za dogovor o promjeni Izbornog zakona u rezidenciji je američke ambasadorice u Sarajevu. Pozvani su šefovi vladajućih i opozicionih stranaka iz FBiH. U proteklih šest mjeseci od sličnih druženja nije bilo nafake.

Na jednoj je strani HDZ sa stožernim priljepcima i ucjenjivačkim stavovima, a na drugoj su svi ostali. Iako je u BiH nezahvalno prognozirati ishode stranačkih pregovora i neprincipijelnih talova, realno je očekivati da će i ovo okupljanje biti nepotrebno gubljenje vremena. Piši propalo!  

Dragan Čović već nekoliko godina vodi predizbornu kampanju za izbore koji će se održati tek najesen. Njegove pozicije nacionalistički su statične i isključive! Jeftinim populizmom, politizacijom i forsiranjem priče o „ugroženosti hrvatskog naroda“, šef HDZ-a podsjeća na Slobodana Miloševića iz kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

To prepoznaju i vodeći evropski mediji, a vidljivo je i da su ga najmoćniji državnici odložili u „prljav veš“ i poslali u diplomatsku izolaciju. Zato je nervozan, nestabilan i sve destruktivniji. 

U zvaničnom Berlinu šef HDZ-a nikad jadnije nije stajao. Angelu Merkel, naime, ne impresioniraju provincijski fazoni i fore za polovne međunarodne emisare koje nafiluju „wikipedijskim“ saznanjima o našoj zemlji. Stoga je slobodni pad u naručje velikoruske politike bio očekivan.

Čović je svjestan da je dospio u klopku, da je sve nepoželjniji za Ameriku i većinu članica EU te da nema kud nego na istok, pod skute Vladimiru Putinu.  

Jer, ako te „zaposve“ prekriži njemačka kancelarka (a, eto, baš je ta nesreća snašla bivšeg vatrenog Rođenog), onda realan političar obično isprazni vlastiti kabinet, sa zidova poskida uspomene na susrete s papama i posveti se nekoj manje stresnoj profesiji. Čović to, naravno, neće učiniti. Procijenio je da mu se više isplati biti hercegovačka replika Dodika. I završiti u karantinu zaboravljenih asova i političkih luzera...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.