MINUTA

Izbori, akteri, planovi...

Piše: Bakir Hadžiomerović

7.5.2018

Šest mjeseci je do izbora. Vladajuće stranke SDA i HDZ otvorile su koordiniranu kampanju u kojoj će se, kao, međusobno svađati, dok će istovremeno svu raspoloživu artiljeriju usmjeriti na političke protivnike.

Upregnuti su režimski mediji, u pripravnosti su korumpirani tužitelji i policajci, iz prašnjavih ormara opet ispadaju kosturi nacionaliz(a)ma, a na društvenim mrežama ordinira vojska stranačkih botova. Marširaju, vrijeđaju i prijete, uriniraju po ljudima i događajima.

U Banjaluci duže od mjesec dana traje masovna javna pobuna protiv SNSD-a. Svakodnevni protesti na kojim se traži „Pravda za Davida“, mladića kojeg je ubio tamošnji režim, neće prestati sve dok ne budu otkriveni i uhapšeni izvršioci ovog monstruoznog zločina. Dakle, nikad! Očekivano, narodni bunt sa Trga Krajine (zlo)upotrebljavaju SDS i partneri iz Saveza za promjene koji ovim tragičnim događajem „pucaju“ u Milorada Dodika i njegove posilne.

SBB je u strogoj defanzivi. Kao da im još niko nije javio da su izbori u oktobru. Osim toga, nisu odlučili ko preuzima odgovornost i navlači rukavice u boks-meču za Predsjedništvo BiH. To presudno zavisi od SDA. Fahrudin Radončić rado bi u ring s Denisom Zvizdićem, ali ne bi sa Sebijom Izetbegović. Smatra kako nije džentlmenski da muškarac mariše ženu, a posebno ne dokazanu humanisticu i ljekarku. U ring bi, stoga, mogla uskočiti neka od pripadnica nježnijeg spola iz SBB-ove kadrovske baze...

Nakon što je NS, inauguracijom anonimusa iz bijelog svijeta za lidera svog predizbornog karavana, zvanično odustao od priče o zajedničkom nastupu građansko-lijevih stranaka, u SDP-u, DF-u i Građanskom savezu nisu poduzeli apsolutno ništa kako bi odgovorili na ovaj kvislinški potez. Očigledno je da su još uvijek razapeti između neopjevanih egoizama Željka Komšića i Denisa Bećirovića. Čujem, također, da ljevičarske zvijezde energiju troše na pozicioniranje po izbornim listama i situiranje vlastitih stražnjica u parlamentima umjesto obraćanja glasačima. Doduše, nekidan na Čaršiji dijelili su grah. Prilično jadno je to izgledalo. Korisnije bi bilo da su ostali kod kuće.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.