MINUTA

Zelena transverzala

Piše: Bakir Hadžiomerović

8.5.2018

Nakon što su na prvim demokratskim izborima združeno srušili „Nijazove komuniste i Markovićeve reformiste“, SDA, HDZ i SDS brzo će razvezati zastave i početi s političkim svađama koje će kulminirati neposredno pred agresiju JNA na našu državu. Mi smo tada djeca u rokenrolu. Fascinirani Džonijem stihovima o bitnicima i uličnoj dokolici, srednjoškolci operisani od politike i podivljalih nacionalizama. Valjda zato nismo ni bili svjesni dubine ponora u koji će nas galopirajuća mržnja sve zajedno strovaliti...

Nadam se da se više nikad neće ponoviti, ali, ljudi moji, bili su to nadrealni i ludi dani. Počeli smo gledati dnevnik. Dok YUTEL izvještava kako zločinci ubijaju Vukovar i Dubrovnik, na TVSA pomahnitali šekspirolog iz stranke budućeg ratnog zločinca Radovana Karadžića tvrdi da se ne smije vjerovati u suživot i mirno rješenje krize te navodi ključni razlog zbog kojeg izbjegava manifestacije u Olimpijskoj dvorani Zetra. Veli, tako, vrli SDS-ovac da je „ZETRA skraćenica od zelena transverzala preko koje Turci namjeravaju pokoriti ove krajeve i uništiti srpski narod“.

Svakakvih smo se idiotizama i prijetnji naslušali tih nesretnih mjeseci, ali da će nekome pasti na (ne)um da jednu običnu dvoranu pretvori u simbol za širenje šovinizma, to, priznaćete, niko normalan ne bi očekivao. Zetru će na kraju do temelja spaliti oni koji su Sarajevo hiljadu i po dana ubijali pod opsadom, a autor sulude teorije o zelenoj transverzali sam će sebi oduzeti život. Umro je, eto, od zločinačke ruke.

Kažu da nema krivih odluka. I da se pikaju samo posljedice. Zato je za budućnost BiH neobično važno da Bakir Izetbegović javno osudi i odbaci promišljanja koja je ovih dana ničim izazvan ispalio nekadašnji šef SDP-a. Jer, ko zna za čije je babe zdravlje Zlatko Lagumdžija odjednom dobacio do turkomana koji bezrezervno podržava najavljeni politički rijaliti raspojasanog diktatora u Zetri.

Kažem, bilo bi sjajno kad bi Izetbegović ovih dana bio malo više bosanskohercegovački državnik, a malo manje Lagumdžijin i Erdoganov jaran. Ali, čini mi se da je (k'o s onim bojlerom „Kod amidže Idriza“) njegov kvar negdje dublje u sistemu. I da onaj šekspirolog nije uzalud složio kuršum u svoju ludu glavu...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.