MINUTA

Lovci na migrante

Piše: Bakir Hadžiomerović

11.5.2018

Uz sočne psovke, Jelena Karleuša izazvala je Milorada Dodika na megdan u Banjaluci. Folk pjevačica se potrudila da predsjednika Republike Srpske počasti istim uvredama koje on već godinama koristi u verbalnim obračunima s neistomišljenicima - od novinara koje ne podnosi, do političara i ambasadora koje prezire.

Izgleda da je ovog puta dobio što je tražio. Jer, nakon samo jednog bezazlenog tvita hrmpalija se potpuno izgubio, sakrio se u mišiju rupu. Ne vidimo ga da prosipa bahatost, niti reži niti prijeti k'o što zna. Jednostavno, ne progovara! Izbjegavam vulgarnosti i prostakluke, ustvari, gade mi se, ali izgleda da s Dodikom drugačije ne ide. Džaba sve, psovke i uvrede najbolje mu se primaju.

Potisnuta Karleušinim rafalanjem, prekjuče se provukla najava šefa republičkosrpskog režima u vezi sa eskalacijom migrantske krize u BiH. „Od policije ću tražiti da sve migrante koji se zateknu na teritoriji Republike Srpske sprovedu u FBiH“, poručio je entitetski predsjednik.

Nije prvi put da Dodik pokazuje svoju raskošnu ksenofobnu prirodu. Prethodnih desetak godina kontinuirano je emitirao toksičnu mržnju pokazujući ozbiljne poremećaje u ponašanju. Uostalom, stručnjaci tvrde da su Dodikovi simptomi uobičajeni za osobe s crnih spiskova gdje tavore izraubovani diktatori i beznadežni slučajevi.

Migranti bježe od svoje nesreće. Nikog od njih na dugi i neizvjesni put nikakvo dobro nije natjeralo. Posljednjih mjeseci na tranzitnoj ruti ka boljem životu našla se i BiH. U naše parkove i napuštene zgrade doselili su se novi stanari. Ali, kako to obično biva, nijedan belaj ne dolazi sam. Pa su se među nesretnike ušunjali spletkaroši, lažni humanitarci i kriminalci. Love u mutnom zloupotrebljavajući tuđu muku za vlastitu finansijsku korist.

Ne bih rekao da su institucije BiH u stanju da otkriju, zakonski sankcioniraju i spriječe izvjesna krivična djela. Nažalost, migrante smo dočekali nespremni! I bojim se da će ceh opet platiti nevini i nezaštićeni ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.