MINUTA

Zločin u Palestini!

Piše: Bakir Hadžiomerović

16.5.2018

Teror izraelskog režima nad palestinskim civilima morao je biti crveni alarm za ustanak civiliziranog svijeta u kolektivnoj osudi i sprečavanju užasnih zločina - brutalnih likvidacija preko 60 ljudi te teških ranjavanja njih više od tri hiljade. Kažem, morao je biti, al' nije!

Odluka američkog izblajhanog plejboja s privremenim boravištem u Bijeloj kući da ambasadu najmoćnije svjetske sile trajno preseli u Jerusalem očekivano je prouzrokovala nasilje širih razmjera. Trumpovu diplomatsku provokaciju izraelski desničari shvatili su kao odobrenje za ofanzivu na muslimanske susjede. Pokrenuta je moćna vojna mašinerija na nenaoružane ljude. I sve se, eto, događa baš u vrijeme kad Izrael obilježava sedamdesetu godišnjicu osnivanja.

Nakon što su im u dugim desetljećima zgažena sva ljudska prava, Palestince su okružili u koncentracionom logoru na otvorenom. Tu životare i čekaju svoj metak iz izraelske puške američke proizvodnje.

Vlada Benjamina Netanjahua (kojeg ispravno smatraju šampionom cionizma i hipokrizije) ovih dana to demonstrira u praksi. Nepodnošljiva je tišina iz svjetskih metropola, ta razarajuća ravnodušnost planete zbog golgote jednog nesretnog naroda.

Srećom, ima ih i što glasno osuđuju i vrište. I koji podanički ne aplaudiraju plastičnoj Ivanki Trump dok starletno paradira i zanosi bokovima oko nove jerusalemske ambasade svog popularnijeg oca. Daleka Južna Afrika buni se zbog vlastitih proživljenih iskustava. I turski suveren je u akciji. Povlačenje ambasadora iz Amerike i Izraela Erdogan je utemeljio „genocidom u Gazi“...

Nažalost, teške patnje palestinskog naroda nikad neće prestati. Pogotovo je to izvjesno nakon svih bezumnih mahnitanja novog američkog predsjednika u čijoj globalnoj politici nema ni strategije ni cilja. Jedino čemu je Trump istinski posvećen jeste zadovoljavanje desničarskih jastrebova koji su ga, uz glasove „rednex“ rulje, doveli na vlast. Jedan od takvih radikala i fanatika je Netanjahu. Kojem su progon i uništenje muslimana odavno postali smisao života.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.