MINUTA

Srebrenički i stadionski iftar

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

11.6.2018

Razumnima i čestitima nepotrebno je, valjda, crtati i objašnjavati kako su vjera i vjerovanje duboko intimne i lične kategorije. Za civiliziran svijet tu sve počinje i završava. I nema šansi za dodatne rasprave i nekulturna propitivanja. Životno iskustvo uči nas, ipak, da se okolo vazda metiljaju i ideološki komesari što bi da pojedinačno i kolektivno optužuju i presuđuju. Naročito su napaljeni na uspješnije od sebe.

U Bosni i Hercegovini egzistira neumjerenost u svemu. Pa i u religiji! Brutalna zloupotreba vjerskih osjećaja ovdašnjih ljudi i novotarije koje destruiraju naše tradicionalne običaje postali su ugaoni kamen za političku manipulaciju. Kako je naopako krenulo, uskoro bi centrale nacionalističkih stranaka mogle početi s izdavanjem uvjerenja o vjerskoj (ne)podobnosti.

U tome im, nažalost, asistiraju i neki vjerski velikodostojnici. Oni to rade za vlastitu korist, a ne zbog ovozemaljskih dužnosti i obaveza. Tako je ona aksiomska mogućnost izbora iz uređenih i modernih sredina ovdje mutirala u predmet podjela i sukoba.

Prošlog četvrtka u Kaknju i u Srebrenici organizirani su zajednički iftari. Na stadion Fudbalskog kluba Rudar sletila je SDA elita, predvođena bračnim parom Izetbegović, nasamarenim Denisom Zvizdićem i iznuđenim Šefikom Džaferovićem. Bilo je tu stranačkih funkcionera, direktora, lokalnih moćnika i još, kažu, pet hiljada duša. Događaj su finansirali turski domaćini i domaći budžeti.

Fahrudin Radončić iftario je u društvu svojih mladih srebreničkih stipendista i njihovih porodica. Već čujem SDA komentatore i nabrijane mudrosere kako ovaj događaj podvode pod političku demagogiju, a malenkosti mojoj uvaljuju gnusne uvrede i još pride moralna posrtanja.

Nemam, dakle, ništa protiv bljuvotina sve dok se kreću unutar neotuđivog prava na fizički integritet, ali majkamustara, zar nije građanski red barem jednom priznati da ima razlike između ekstrudirane SDA-ove stadionsko-vjerske manifestacije, finansirane s budžetskih jasli, i srebreničkog iftara, plaćenog iz Radončićevog džepa. Ima tu, realno, drastične razlike!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.