MINUTA

Parazitsko postrojavanje

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

2.7.2018

Nigdje se bolje ne zarađuje, a da se manje radi nego u bosanskohercegovačkom razuđenom parlamentarnom sektoru. Nepisano je pravilo da u tom čudesnom lezihljebovićkom svijetu mjesecima nema skupštinskih zasjedanja, ali “glede i unatoč” tome, izdašna se plaća redovno isplaćuje, putni troškovi u zemlji i inozemstvu pokrivaju se javnim novcem, komisijski angažmani uredno su honorirani, paušali dođu nešto k'o džeparac... Da skratim i konkretiziram, lijepo je i profitabilno biti bh. parlamentarac!

Ipak, kad se pažljivije razgrne maglovita struktura (ne)narodnih deputata, kad se sve te silne i fantastične biografije pročitaju i usvoje, zaključit ćemo kako većina njih koji sjede u zakonodavnim klupama, ne bi sebi bila u stanju osigurati ni prosječnu sinekuru na ovdašnjem surovom tržištu rada.

Uglavnom, govorimo o ublehašima opće prakse, o ljudima limitiranih intelektualnih gabarita i parolaškog vokabulara. Istine radi, mrvicu časti parlamentarnih domova tek djelimično spašavaju rijetki izuzeci kojima se (potpuno lišen uobičajene ironije i poželjnog sarkazma) ovim putem duboko izvinjavam zbog, moguće je, nespretnog trpanja u isti koš sa prljavim vešom.

Uskoro istječe rok za predaju kandidatskih listi za oktobarske izbore. Zato su, valjda, u stranačkim centralama zavladale gužva, frka i panika. Postrojavaju se naše političke zvijezde, laktaju se nesportski i lobiraju na sve strane. Jer, biti u prvim redovima put je do nove četiri godine lagodnog života uz izdašnu zaradu. Ideologija je odavno postala nevažna u odnosu na činjenicu da će nas i u ovoj kampanji sa stranačkih plakata vrebati ista lica, budući parlamentarci koji neumitno stare i fizički propadaju pred našim očima. Neki od njih u politiku su zalutali kao mladi lavovi, danas već su majke i očevi.

Bivši obećavajući sredovječni(ci), za 100 dana nude se kao dobrostojeći penzioneri...

Znači, sve se mijenja, osim bh. parlamentaraca i kamenja. I nikako čudo da se desi pa da na okupiranim banderama u septembru konačno ugledamo nova lica stranačkih uzdanica. Vazda su to jedne te iste glave. Samo su im slike fotošopirane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.