MINUTA

Dueli vječitih rivala

Piše: Bakir Hadžiomerović

9.7.2018

Počela je bitka za Predsjedništvo BiH! Do konačne odluke preostala su cijela tri mjeseca i još se mnogo toga može promijeniti, ali već se znaju favoriti na oktobarskom sajmu demokratije.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda birat će se između Dragana Čovića i Željka Komšića. Ostali kandidati i kandidatkinje (Dijana Zelenika, Boriša Falatar...) objektivno nemaju nikakvih šansi. Zbog neobjašnjive i samodestruktivne razjedinjenosti takozvanog lijevog političkog bloka, Čović je u ozbiljnoj, moguće i nedostižnoj prednosti nad svojim dugogodišnjim suparnikom. Za pobjedu će trebati oko 140 hiljada glasova, a lider HDZ-a bezbrižno računa upravo na tu podršku.

Budući da je popularnost DF-a na sve nižim granama, Komšić je prinuđen „ukrasti“ i osvojiti glasove ideološki bliskih kandidata. Njegova najizvjesnija i najpogodnija meta svakako je glasački bazen Denisa Bećirovića, koji je svojim katastrofalnim šurovanjem sa zelenim ultradesničarima teško kompromitirao vlastitu, ali i poziciju SDP-a.

Zato je pobjednika na „bošnjačkom terenu“ realno prognozirati između Šefika Džaferovića i Fahrudina Radončića, a konačan ishod mogli bi odrediti TV dueli koje je Džaferovićev šef Bakir Izetbegović tako kukavički izbjegavao prije četiri godine. Osim toga, Radončić će očigledno biti jedini predsjednički kandidat koji neće zloupotrebljavati našu krvavu prošlost i koristiti jeftini kvazipatriotski populizam tokom kampanje. On radije govori jezikom 21. stoljeća, priča o jačanju države, ekonomskim temama, izlasku Bošnjaka iz diplomatske izolacije kamo ih je osam godina gurao Izetbegović, euroatlantskim integracijama...

I konačno, Mladen Ivanić i Milorad Dodik. Obojica igraju utakmice života, jer ih poraz definitivno šalje u političku penziju. Ulog je ogroman, a pobjednika će odlučiti glasovi bošnjačkih povratnika u RS. Pošteno!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.