MINUTA

Ustašluk, nogomet i još ponešto...

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

13.7.2018

Jedan od najvažnijih svjetskih umjetnika ne prati Mundijal u Rusiji. “Svjetsko prvenstvo previše je obilježeno nacionalizmom”, kaže Sting, muzičar i pjesnik, fudbalski fanatik, navijač engleskog Njukasl junajteda.

U nedjelju finale zasluženo igraju Francuska i Hrvatska. Bit će u Moskvi, siguran sam, dobra tekma. Uoči početka Prvenstva, na ovom sam mjestu svjedočio vlastitu višedecenijsku naklonjenost “Trikolorima”. Traje to od ranog djetinjstva sa Mejtaša i slavnih Platinijevih dana...

No, vratimo se mi Stingovom javno izrečenom preziru, jer reprezentativni nastupi na velikim fudbalskim smotrama nisu više samo sport i takmičenje. Evoluirala je priča u raspojasanog monstruma “superiornosti (nad)nacije”. Odavno se za utakmice pripremaju k'o za ratove, a zeleni teren, s onom savršeno pokošenom i mekanom travom, pretvaraju u bojišnicu. Neprimjereno jeste, ali i direktno proporcionalno ustašoidnom urlanju s tribina “U boj, u boj, za narod svoj!”.

Male i izmanipulirane balkanoidne nacije, ti kokuzni žitelji nesretnih i korumpiranih državica u pokušaju, dobrovoljno skonča(va)ju u pogubnim ideologijama, koje im utrku multimilionera za “balunom” podvaljuju pod vrhunski patriotizam i domoljublje. Na tom đubrištu uzgaja se mržnja, a iza mržnje dolazi sve drugo i sve najgore. Uvjerili smo se bezbroj puta. Recentno, na obalama Lištice kad priglupo psuju vlastitu domovinu zbog loptaških trijumfa susjedne zemlje. Ili dok u danu državne žalosti zbog godišnjice genocida maloljetni idioti i punoljetni kreteni iz Mostara pljuju po Srebrenici.

Sting je, dakle, bio u pravu! Svjetsko prvenstvo previše je obilježeno nacionalizmom. Istina, ima još ponešto i u muškoj golotinji i libidu domoljubne navijačice. No, to se, jelte, samo ponekad događa predsjednicama u nedostupnim stadionskim svlačionicama.

Vidimo se u finalu!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.