MINUTA

Kad antisemiti jurišaju na „čifute“...

Piše: Bakir Hadžiomerović

25.7.2018

Nije prošlo ni deset dana otkako je Stranka demokratske akcije Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) opasno zamjerila zbog „nacionalnog debalansa“ prilikom imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, a na telefone Ranka Debevca i Jadranke Lokmić-Misirače stigle su gnusne prijetnje. "Cionistički čifute, zbog saradnje s Mosadom osuđen si na smrt”, poručio je anoniman neko predsjedniku Suda BiH.

Do nastanka ove „Minute“, morbidne prijetnje osudili su OHR, Američka ambasada i Misija EU u BiH, a šef VSTV-a Milan Tegeltija upozorava da ovo nije prvi napad na zvaničnike bh. pravosuđa. Iako tvrdi da ne zna ko stoji iza najnovijih prijetnji, te da bi identitet antisemitskih jurišnika trebalo da otkrije zvanična istraga (u što se, naravski, ima razloga sumnjati), Tegeltija je nedvosmisleno nagovijestio da su prijetnje Debevcu i Lokmić-Misirači kreirane u političkom brlogu.

I tu ponovo dolazimo do onog saopštenja SDA od 12. jula, gdje kažu: „Neprihvatljivo je da na čelu tri najistaknutije funkcije u pravosuđu nema nijednog pripadnika iz reda bošnjačkog naroda. Pozivamo VSTV da objasni čime su se rukovodili kod dosadašnjih imenovanja.“

Nakon što Tegeltija i društvo nisu odgovorili na ove javne prozivke, anonimus-antisemitus kreće u akciju, nabavlja ultra karticu i sa telefona za jednokratnu upotrebu ritualno najavljuje likvidacije „čifutskih“ izroda. Moguće da je isti kreten (ili više njih raspoređenih u strijelce) ispisivao i one uvredljive grafite po Sarajevu i Tuzli, baš u naseljima gdje živi ono malo naših jevrejskih sugrađana.

A sve je počelo tako bezazleno i nevino. Prvo je Meddžida Kreso silom zakona otjerana u penziju. Potom je Božo Mihajlović silom optužnice završio na optuženičkoj klupi, da bi, konačno, anoniman neko sastavio stranačko saopštenje VSTV-u, naškrabao grafite i po komandi uputio prijetnje smrću pravosudnim mosadovcima.

Ne znam, ali meni to nikako ne izgleda kao splet slučajnih okolnosti... Naprotiv!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.