MINUTA

Kost na Pelješcu!

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

1.8.2018

Zvanično, počela je gradnja mosta koji će za tri godine spojiti dalmatinsku obalu i poluotok Pelješac. Posao su na međunarodnom tenderu dobili Kinezi pa ne treba sumnjati da će stvar biti završena u predviđenom roku.  

Ne snalazim se nikako u internacionalnom pravu, laički sam nepouzdan na mokrom terenu međudržavnih razgraničenja izraženih u nautičkim miljama, ali postoje školovani stručnjaci sposobni da ponude konkretne odgovore na nerazumljiva pitanja i prosvijetle većinski neupućeni puk. Kako je ovdje sve naopako, umjesto eksperata, mostogradnji su se u sudijskom vremenu amaterski posvetili dežurni narodni zaštitnici. U ublehama tradicionalno prednjače tipovi koji ovom zemljom upravljaju duže od dvije decenije.

Nerealna najava Bakira Izetbegovića da će tužiti Hrvatsku zbog ugrožavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine medijski se nazor podvaljuje pod bubrege. Pri tome se svjesno zamagljuje činjenica da jalovim tužbama danas prijeti političar čiji je posao u posljednjih osam godina bio da štiti i brani interese BiH, uključujući, eto, i njen slobodan pristup otvorenom moru.

Ako me sjećanje ne vara, Izetbegović se tokom predsjedničkih mandata nikad ozbiljno i državnički nije posvetio ćupriji na Pelješcu. To pokazuje razinu njegove neobjašnjive nezainteresiranosti za bitne teme, ali otkriva i duboku provaliju političke inferiornosti. Uostalom, šefu SDA važniji su bili neki drugi i daleki mostovi. Poput onog bosforskog, koji je svojevremeno tragikomično pustio u promet...

Ljigavi su, stoga, i bijedni pokušaji odlazećeg SDA cirkusa da se brutalnim lažima saniraju nastale štete. Bildaju tako jeftinu propagandu i oko neumskog akvatorija, a sve u praksi čine da jedini bh. grad na Jadranu nikad infrastrukturno ne povežu s ostatkom države.

Pričajmo, dakle, malo o Neumu, turističkom centru gdje se najmodernijom kozijom stazom sigurno stiže preko Svitave... Ili je, ipak, ovdje i sada kost na Pelješcu prioritetnija tema za prave patriote?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.