MINUTA

Čudo iz Mirakula!

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

24.8.2018

Moguće je da tek posebno savršene kote, poput ovog čudesnog Bandurovog “Mirakula” u Grgurićima, predstavljaju mjesta gdje se događaji, po starodalmoški, “ćute” objektivnije. Tu se naslagani ljudski primitivizmi, kao one na cesti odbačene ovnovske kože kod Vogošće, jasnije prepoznaju, a predizborne paranoje političara, možda nećete povjerovati, nekako sažalijevaju.  

Najpouzdaniji pokusni hrčak za dokazivanje blaženog mentalnog stanja kolumniste za laptopom, pride tome i uzoritog poreznog obveznika prikačenog na besplatan wi-fi, jeste aktuelno ponašanje Milorada Dodika, poznatog društveno-političkog trudbenika iz Laktaša. Dobro, nametnut će se u toj neizvjesnoj utakmici i uvijek neugodni Denis Zvizdić, ali u djelimično zipovanom formatu...

Uglavnom, Dodik je ponovo džilkoški izvrijeđao američku ambasadoricu u BiH zbog neke dolarske uplate USAID-a za unapređenje borbe protiv korupcije. Pri tome joj je bahato poželio (ne)sretan kraj četverogodišnjeg mandata u našoj zemlji. Zaista, krajnje bi humano bilo da se laktaškoj ništariji konačno sruše iluzije kako će s nasljednikom Morin Kormak (Maureen Cormack) lakše komunicirati. Makar i uz honorarne prevodilačke usluge izvjesne izborne luzerke Željke Cvijanović.

Daleko je od istine da će Dodiku, barem što se američke politike tiče, u narednim godinama biti bolje. Zakeb, međutim, leži u tome, što u najbližem okruženju predsjednika PC-a još nema nikoga s ozbiljnim jajcima da mu iskreno kaže kako “car je go” i da je nepovratno zglajz'o. Ne samo u Vašingtonu, već i u cijeloj Evropskoj uniji.

A potom se, kako rekosmo, u odsudnoj predizbornoj utakmici nametnuo i uvijek neugodni Zvizdić akcijom spašavanja Amerikanaca od Dodikovih nasrtaja. Pa je vođa opasnog “gatačkog klana” u vlastite nepostojeće uspjehe priheftao i one dvije milijarde dolara s kojima je Stejt department u posljednjih dvadesetak godina “pogurao” našu zemlju. Lišen ikakvih konkretnih rezultata u radu, državni premijer je cijelim nesposobnim bićem zajahao na laži i floskule od kojih lagodno živi još od postratnog povratka iz dezerterstva i austrijske pečalbe.

Zvizdanje Dodika, kažem vam, čudo je iz Mirakula!



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.