MINUTA

GRANAP Nasilje nad ženama!

Odlučio sam, kako se kaže, misliti globalno, a djelovati lokalno

Piše: Bakir Hadžiomerović

6.9.2018

Umjesto da se poput „motrištanke“ i bivše glavne vedete panislamista sa balkanske Al Jazeere, Mirjane Hrge dakle, zabavljam recentnim skandalom ovdašnjeg džet-seta i pripadajućeg polusvijeta na temu ko je mazn'o telefon iz tašne supruge bivšeg premijera Sarajevskog kantona (arapski migranti ili dugoprsti jalijaši, pitanje je sad!), odlučio sam, kako se kaže, misliti globalno, a djelovati lokalno.

Nastojati spriječiti, kazniti, na koncu, i osuditi nasilje, pogotovo nad ženama, civilizacijska je tekovina! Po tome se određujemo kao ljudska bića. Problem, međutim, nastaje kad kritika spontano otkliže u jadni rasizam s ponekom seksualnom aluzijom na tamnopute „nabildane momke koji puše Marlboro“, kao što tefteri poznata voditeljica. Izgleda da nema tog događaja zbog kojeg desničari nisu u stanju prosuti rasističku prašinu i pljunuti otrov s jezika...

A kad već o nasilju je riječ, evo jednog konkretnog primjera što se u pravilnim dnevnim dozama ponavlja nekoliko godina. Kako nam je objasnio Bakir I., Općina Centar Sarajevo važnija je od deset drugih općina. Čini je petnaest mjesnih zajednica. Među njima i MZ Breka.

Tamo ima „Konzumov“ granap, a u granapu prodavačice. Prinuđene da se usred bijela dana zaključavaju na radnom mjestu u strahu od naoružanih razbojnika koji tu redovno provaljuju. Da opljačkaju pazar pred očima šokiranih mušterija i isprepadane djece iz komšiluka.

Ni po jada u pazaru, dabogda im ne trebalo! Ali, pokušajte zamisliti kako vaša majka, sestra ili kćerka svakog dana odlazi na posao strepeći od naoružanih manijaka. I da je pritom niko ne želi adekvatno zaštititi. Ni policija, ni zaštitari, ni mrzovoljni šefovi u firmi!

To je, ljudi moji, tuga od života! Jer, čemerno je društvo gdje nedužne žene svakodnevno riskiraju život kako bi zaradile onu crkavicu od plate. Rade k'o da su u ratu, na prvoj liniji. S glavom u torbi, potiljka prislonjenog na cijev revolvera.

Ako niste znali, sve se to, jelte, događa usred općine vrednije od deset drugih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.