MINUTA

U Švedskoj problemi, zdra'o!

Kako kaže onaj pjesnik: Uradimo nešto za svoju savjest

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

11.9.2018

Neposredno pred početak rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, “Top lista nadrealista” objavila je skeč o nemilim događajima u Švedskoj. Između protokolarnog saopćenja o zvaničnom susretu predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Gorana Bregovića s državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Brusom Springstinom (Bruce Springsteen) te informacije o diplomatskom protestu vlade Japana zbog nekontroliranog uvoza televizora preduzeća “EI-Niš” u Zemlju izlazećeg sunca, nekako se uglavila i vijest o eskalaciji međuetničkih sukoba u sjevernoevropskoj Kraljevini.

“Nadrealistima” se, inače, zasluženo pripisuje neobjašnjiva vidovitost (o kakvoj ovdašnje gatare mogu samo sanjati), a izgleda da se dokazane proročanske sklonosti nisu ograničavale tek na geografije gdje su živjeli i stvarali sarajevski zakebanti.

Uglavnom, na prekjučerašnjim švedskim parlamentarnim izborima, vladajuća lijevo-liberalna koalicija nije zabilježila uobičajeno uvjerljivu pobjedu. S obzirom na to da je i (pre)bogatu domovinu Zlatana Ibrahimovića pogodila ozbiljna migrantska kriza, desničarske stranke su uz grmljavinu ksenofobije prvi put u povijesti osvojile čak četrdeset posto glasova. Dovoljan razlog da euroskeptici šampanjcem zaliju “pad” najslobodnije i najuređenije države na dunjaluku...

Poznatu izreku “okreće se točak historije” neki jezikoslovci objašnjavaju kao djelovanje u sadašnjosti kako bi se nabolje izmijenila budućnost. Ukoliko je to tačno, a potom i djelimično primjenjivo u bh. stvarnosti, onda su recentni izborni rezultati iz Švedske, zapravo, ohrabrujući. Jer, stanje je, naime, moguće totalno promijeniti.

Zato je pitanje opće higijene i građanskog reda da okrenemo “točak historije” i s funkcija rastjeramo budžetsko-nacionalističke parazite koji ovom državom feudalno vladaju već frtalj stoljeća. Vrijeme je, dakle, da se odgovorno osvijestimo. I kako kaže onaj pjesnik: Uradimo nešto za svoju savjest! U suprotnom, nema druge nego spakovati kofere za Švedsku. A i tamo, znali su “Nadrealisti”, ima problema.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.