MINUTA

Memoari porodice Špirić

Ustade Dodik, ustaše svi

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

12.9.2018

Pamtim to kao da je bilo danas. Kad je Radio-televizija Republike Srpske u vremenskoj prognozi objavila “ekskluzivu” povodom početka jesenje berbe. U neprirodnoj pozi, nasmijan i izvaljen preko brda krtole, ekranom je dominirao Nikola Špirić. U gumenim čizmama i radnom odijelu, izgledao je k'o pravi pravcati seljak. Bilo je to taman prošle sezone u ova doba.

Špirić je i preksinoć gostovao u centralnom dnevniku “TV Bastilje” republičkosrpskog režima. No, ovog puta, između nesuvislih izjava Milorada Dodika, Željke Cvijanović i predizbornih parastosa “s koca i konopca”, najdugovječniji bh. političar morao je objašnjavati pozadinu vlastitog ukazanja na američkoj crnoj listi. “Pokazat će se čiji je to rukopis, ali moja je poruka da nema kolebanja”, objasnio je.

Uglavnom, zbog “ozbiljne korupcije” američka vlada nije sankcionirala samo drvarsku varalicu, već i njegovu kompletnu porodicu. Na crnu listu dospjeli su Naida Salković (koja je u ratnim okolnostima i formalnopravno “pokrštena” u Nadu Špirić), sin Aleksandar i kćerka Jovana. Budući da su im zabranjene finansijske veze sa Sjedinjenim Američkim Državama i putovanje “preko bare”, sve ukazuje na to da ovdje imamo posla sa porodičnim, kako se kaže, udruženim zločinačkim poduhvatom. K'o da gledam, Mostarci bi dobacili: “'Ta će Dodik i njegova familija…”

U zaštitu koruptivnog djelovanja porodice Špirić očekivano su ustali i preostali tipovi pod međunarodnim sankcijama. Predvodi ih predsjednik RS. Ustade Dodik, ustaše svi! Pa i ona nesretna premijerka. Koja, izgleda, još nije provalila da su predsjednik i potpredsjednik stranke, čija je istaknuta sljedbenica, ozbiljno zaglavili. Šteta! Jer, kad se osvijesti, kad “dođe tobe”, za Željku Cvijanović vjerovatno će biti prekasno.

Za razliku od naivne premijerke, namazani delegati HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda BiH dobro su razumjeli posljednju poruku iz Amerike. Zato su, valjda, jučer jednoglasno podržali izmjene Zakona o krivičnom postupku. Protiv kojih su godinama bili s obje ruke. Ali, to je bilo davno. Kada porodica Špirić ni sanjala nije o crnoj listi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.