KOLUMNE

Ljevica, desnica, centralno...

Od silnog salonskog ljevičarenja na kraju je zaglavio na ljigavoj desnici...

Piše: Bakir Hadžiomerović

1.10.2018

Predsjednik SDP-a javno je p(r)ozvao predsjednika SDA na TV duel sa svjesnom namjerom da mu postavi jedno jedino pitanje. Iako Nermin Nikšić još uvijek ne otkriva šta ga konkretno zanima, nerealno je očekivati da će Bakir Izetbegović prihvatiti dvoboj.  

Poznato je, naime, da dotični mudroser izbjegava sučeljavanja sa političkom konkurencijom, kao i da se pred kamerama prepušta isključivo verbalnom „rešetanju“ dobronamjernih spikerica sa FTV-a. Tragikomični kadrovi režimske dalekovidnice, sa zapuštenim vizionarom i lažnim državnikom u glavnoj ulozi, amaterski se režiraju u ulici Mehmeda Spahe na broju 14, kancelarija ta i ta...

Redovno se tako u večernjim terminima emitiraju nemoralni ekscesi, a kad režimu prigusti, nelegalni će menadžment FTV-a odobriti izdanja i po vanrednoj programskoj shemi. Stoga do početka predizborne šutnje očekujemo još barem dva Izetbegovićeva ekskluzivna nastupa. Manje ne bi valjalo...

Kako saznasmo, Nikšić, eto, ima spremno pitanje za čelnika SDA, ali odgovor najvjerovatnije neće dobiti. Za razliku od šefa Partije, predsjednički kandidat SDP-a svakodnevnim ponašanjem i populističkom retorikom dokazuje kako dijeli jednake političke vrijednosti sa bošnjačkom desnicom te da među njima zapravo nema strateški važnih nesporazuma. Zato ih valjda dosljedno izbjegava spominjati u kampanji.

Jer Denis Bećirović u permanentnom je sukobu sa nekim drugim i opasnijim vjetrenjačama, sa istočnim scilama i zapadnim haribdama. Preko suhoparnih otvorenih pisama, koja, razumljivo, niko živ ne čita, patriotski dejstvuje po neprijateljskim položajima oko Beograda i Zagreba, tamo gdje se kriju glavni krivci za naše loše stanje.

A to što „na teritorijama pod kontrolom Armije BiH“ SDA spali sve što dotakne, što dosljedno gazi dostojanstvo ljudi i kolektivno nas šalje u kanal(izaciju), Bećirovića očigledno ne zabrinjava.

U jedinstvu je (bošnjačka) snaga! Upravo tako i izgleda kampanja kandidata najvažnije opozicione partije. Koji je od silnog salonskog ljevičarenja na kraju zaglavio na ljigavoj desnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.