MINUTA

ALUMINIJ HDZ je krivac!

Radnici zadovoljštinu moraju potražiti na poznatoj mostarskoj adresi

Piše: Bakir Hadžiomerović

16.10.2018

Gasi li se mostarski Aluminij? U ovom trenutku nedvojbeno je da će se izostankom ozbiljne finansijske injekcije nekadašnji privredni gigant ugušiti u dužničkom ropstvu. Moguće da nije jedini, ali politika HDZ-a sigurno jeste najveći krivac za propast Kombinata!

Tokom rata provode zločinačko etničko čišćenje nehrvata, a na „oslobođena“ radna mjesta instaliraju stranačke podobnike. Nakon što su topovi konačno utihnuli, preživjele prijeratne radnike šovinističkim metodama i nasiljem (nezabilježenim u modernoj Evropi od fašističkog Trećeg Rajha i podguzne tvorevine NDH) sprečavaju da se fizički primaknu fabričkim postrojenjima.

Ništa bolje nisu prolazile brojne postdejtonske federalne vlade, sa svim usputnim premijerima i pripadajućim ministrima iz bošnjačkog naroda. Jednostavno, Aluminij je egzistirao kao zabranjeni teritorij na kojem je neusklađenost sa vizijama Dragana Čovića predstavljala eliminirajući faktor.

Rezultat takvog odnosa prema zvaničnim institucijama, uz mračnu tradiciju utemeljenu na diskriminatorski podijeljenim otkazima iz devedesetih godina prošlog stoljeća, jeste današnja nacionalna struktura uposlenika. Koji u upadljivo „svehrvatskom“ stroju blokiraju ulice pokušavajući osigurati državnu finansijsku intervenciju te spriječiti izvjesni bankrot, prekid proizvodnje i gubitak posla.

Lako je sada biti Hercegovac poslije bitke, pa nakrupno soliti pamet i zaključivati kako je Aluminij bio krava muzara i svojevrstan talac jedne potpuno promašene politike. Zna se da su po nalozima iz HDZ-a sa računa preduzeća u (polu)državnom vlasništvu kriminalno izvlačili novac, finansirali vlastite predizborne kampanje, plaćali haške odbrane notornih ratnih zločinaca, realizirali „projekte od posebnog nacionalnog značaja“ - poput kupovine stanova, izgradnje kuća i ljetnikovaca uzoritim hercegovačkim velikodostojnicima...

Sve je to, kažem vam, poteklo iz stranačke centrale u ulici Kneza Domagoja bb. Zato zabrinuti radnici zadovoljštinu moraju potražiti na poznatoj mostarskoj adresi. Možda im se onda pridruže i prijeratne, protjerane kolege.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.